Botlatókövek a Klein család meggyilkolt tagjainak emlékére Budapesten

2022. Augusztus 23. / 08:32


Botlatókövek a Klein család meggyilkolt tagjainak emlékére Budapesten

A Klein család három tagjának – Klein Erzsébetnek, Klein Edit Veronikának és Klein Ödönnek – az emlékére botlatóköveket helyeztek el tegnap az áldozatok utolsó lakhelye, a budapesti Szirtes utca 5. szám előtt. A család mindhárom tagja a nyilas terror áldozatává vált: a Dunába lőtték őket a nyilas gyilkosok 1944 decemberében. A botlatóköveket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében rakták le.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) közel másfél évizedes programja, küldetése botlatókövek elhelyezése Magyarországon a holokauszt áldozatainak emlékére. Ebben a programban a szervezet kizárólagos partnere Gunter Demnig német szobrászművésznek. Együttműködésük eredményeképpen már közel 500 emlékjelet helyeztek el 25 településen – olvasható a Mazsike közleményében.

b2.jpgA Szirtes utca 5. szám előtt

Tegnap az I. kerületi Szirtes utca 5. szám előtt raktak le három botlatókövet, a vészkorszak idején ugyanis itt lakott a Klein család, amelynek három tagját a Dunába lőtték nyilas gyilkosaik 1944 decemberében. Klein Erzsébet (1896-1944), Klein Edit Veronika (1920-1944) és Klein Ödön (1892-1944) botlatókövének elhelyezésekor jelen voltak a mártírok külföldön élő hozzátartozói is.

(Forrás és fotó: Mazsike)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek