A „nájntég” ideje,  avagy mire figyeljen a zsidó ember e napokban?

2021. Július 12. / 12:12


A „nájntég” ideje, avagy mire figyeljen a zsidó ember e napokban?

Gyászidőszakban vagyunk, méghozzá a megelőző két hétnél valamivel szigorúbb „nájntég” idejében, amely Áv hónap elsejétől kilencedikéig tart. Milyen szabályok vonatkoznak ezekre a napokra? Mit ehetünk és mit nem  a „tejeshét”  idején? 


A Támuz hónap 17-e óta tartó, három hetes gyászidőszakban vagyunk, amely Áv hónap 9-ig tart (idén Támuz 17-e a polgári időszámítás szerint június 27-re esett, Áv hónap 9-e pedig július 18-án lesz). 

E három hetes időszak utolsó napjaiban vagyunk tehát, amelyet jiddisül „nájntégnek” nevez a hagyomány, s erre a 9 napra is vonatkoznak szabályok, hiszen részleges böjtöt tartunk. 

Áv hónap elsejétől kilencedikéig a vallásos zsidó emberek nem esznek húst és nem isznak alkoholt. Vallásos családok ilyenkor „tejes napokat” töltenek, azaz tejes és tojásos ételeket, sok-sok zöldséget fogyasztanak. Ennek kapcsán azonnal felvetődik a kérdés: a hús- és borfogyasztás korlátozása a szombat szent ünnepére is érvényes? A válasz az, hogy szombaton ehetünk húst a „tejeshét” alatt is, ám a borivás tekintetében a hagyomány eltérő: vannak olyan közösségek, ahol az Áv hónap első kilenc napjára eső szombaton isznak bort a kiddus alatt, az askenázi hagyomány azonban ilyenkor mellőzi a bort. 

Ha kételyeink támadnak azzal kapcsolatban, hogy e mostani gyászidőszak, s azon belül a megelőző két hétnél valamivel szigorúbb „nájntég” alatt mit helyes és mit nem helyes tenni, gondoljunk arra: a legfontosabb annak betartása, hogy nem szabad olyan örömszerző tevékenységeket vagy cselekedeket folytatni, amelyek nem tartoznak szorosan a zsidó élethez. Tehát egy új könyv megvásárlása és az azzal járó öröm elfogadható, feltéve, ha zsidó vallási műről, szent szövegről, liturgikus alkotásról van szó, de például aranyékszert ne most vegyünk a szerelmünknek, hanem majd csak Áv hónap 9-e után. 

A gyászidőszak Áv 9-én, napnyugtakor véget ér, hogy átadja a helyét zsidó újévre való, összesen 7 hetes felkészülésnek: Tisré hónap 1-2-a, azaz Ros Hásáná a polgári időszámítás szerint 2021-ben szeptember 7-8-ra esik.

(Címlapkép: Concerdesign/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek