A BZSH két idősklubjának zarándokútja Győrben

2022. Augusztus 29. / 11:29


A BZSH két idősklubjának zarándokútja Győrben

A helyi zsidóság jelenével és múltjával ismerkedtek meg, továbbá látogatást tettek a  zsinagógában és a zsidó temetőben a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Héber Imre Klubjának és Herman Lipót Klubjának tagjai a napokban Győrben. Az útról GÁL ETELKA, a Héber Imre Klub vezetője küldött beszámolót honlapunknak.

A Budapesti Zsidó Hitközség két idősklubja a hagyományaihoz híven az idén is elvitte tagjait az őszi ünnepek előtti zarándokútra: ezúttal a győri zsidóság múltját-jelenét néztük meg. A program szervezésében és lebonyolításában hatalmas segítséget nyújtott a győri hitközség elnöke, Villányi Tibor és felesége, Judit, valamint a hitközség munkatársa, Spitzer Olga. Az odaút alatt Villányi András és Tolnai János segített előadásukkal ráhangolódni a  győri zsidósággal kapcsolatos látnivalókra. 

A programban szerepelt a zsinagóga meglátogatása, ahol rögtönzött orgona-hangversenyt hallottunk, ezután következett az imaterem megtekintése. A zsinagóga előtti kertben felállított emlékoszlopon 381 név szerepel az 1944-ben meggyilkolt 14 éven aluli gyermekek emlékére. 

Mivel a vidéki zsidóságnak a vészkorszak rettenete miatt csak kis létszámú közösségei maradtak, rendszeresen útjaink során leginkább elpusztult romokkal találkoztunk, de most, amkor a szemünk elé tárult a felújított győri  zsinagóga, ámultunk a kívül-belül fantasztikusan rendbehozott épület látványán, s nagy érdeklődéssel hallgattuk vendéglátóink szavait. 

Imaterem.jpegA Héber Imre Klub és a Herman Lipót Klub tagjai a kidusokra berendezett teremben

Az imateremben található frigyszekrényben láthattuk a II. világháború alatt megmentett Tórákat, valamint azt a könyvet, amelyben a holokauszt áldozatainak neve emlékeztet a mártírokra. 

Ezután a Menházban megtekintettük a helyi zsidóságról szóló helytörténeti kiállítást, amelynek professzionális összeállítása és részletessége igazi tudományos felkészültséget mutatott. A tárlatvezetés során kiderült, hogy immár 10 éve működik ez a kiállítás, s csak ajánlani tudjuk mindenkinek.

Temető-1.jpgA gyönyörűen rendben tartott győri zsidó temető

A helyi zsidó temetőben szintén csak ámulni tudtunk: tökéletesen tiszta, rendezett, álló sírkövek sokaságát láttuk a két hektárnyi területen, vagyis az ide látogatók mindegyik sírhoz oda tudnak menni. A felújított ravatalozóban a zsidó vallást ábrázoló freskókkal találkoztunk, majd vendéglátóink vezetésével megnéztük az 1947-ben felállított holokauszt-emlékművet is. 

A nap folyamán megtudtuk, hogy habár a helyi zsidóság létszáma nem sok, de győri hittestvéreink annál lelkessebben ápolják hagyományunkat, védik, óvják értékeiket, és mindent megtesznek, hogy megőrizzék az utókornak.

Nekünk, a pesti zsidóságot képviselők kis csapatának ezen a napon nagy megtiszteltetésben volt részünk, hogy megismerkedhettünk e kis közösség vezetőségével, mert ők azok, akik mindent megtesznek érte, hogy minél többen megismerjék a város zsidóságának múltját és jelenét. Büszkék lehetnek közösségükre és munkájukra!

Fotók: Villányi András

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek