Pészach 2023 / 5783: ünnepi fogalomtár

2023. Március 20. / 21:16


Pészach 2023 / 5783: ünnepi fogalomtár

Idén április 5-én (szerdán) este köszönt ránk Pészach ünnepe, amely április 13-án (csütörtök) este ér véget. Az első széderestét április 5-én este, a másodikat április 6-án este üljük. Alábbi írásunkban néhány a pészach ünnepéhez szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be.

Mácá/pászka: Kovásztalan kenyér. Az egyiptomi kivonulás idején ezt fogyasztották a zsidók.

Széder: Szó szerint rendet jelent. A széder estét szokás szédernek nevezni.

Széder este: Pészach első két estéje (Izraelben csak első este). Ekkor elmeséljük az egyiptomi kivonulás történetét. A hagyomány szerint minden zsidónak úgy kell éreznie ilyenkor, mintha ő is ott lett volna a kivonuláskor.

Hágádá: A széder est “forgatókönyve”. Mint már a fentiekből kiderül, ezen estéken mindennek megvan a sorrendje. A Hágádá szerzője (szerzői) ismeretlen.

Szédertál: A széder esték elengedhetetlen kelléke. A tálon hat ételnek van helye, melyek mindegyike szimbolizál valamit. Tojás, sült csirkenyak, főtt krumpli, torma, saláta, valamint chároszet található a tálon, melyeket megfelelő sorrendben fogyasztunk el az est folyamán (a csirkenyak kivételével).

Chároszet: “malter”. Általában reszelt alma, bor (szőlőlé), és dió keveréke, mely arra emlékeztet bennünket, hogy a zsidóknak milyen szörnyű volt a sorsuk rabszolgaságuk idején.

Áfikomen: Még a széder est elején a széder vezetője elrejt egy darab pászkát, amit a gyerekeknek kell megkeresniük, a gyerekek kisebb jutalom ellenében odaadják a megtalált áfikoment. Ezt fogyasztjuk utoljára a széder estén (ez a desszert).

Ászárá mákot /10 csapás: Ezek előzték meg a zsidók Egyiptomból való kivonulását. vér, békák, férgek, rovarok, dögvész, fekélyek, jégeső, sáskajárás, sötétség, elsőszülöttek halála.

Chamec: kovászos étel, ezeket nem fogyasztjuk az ünnep idején.

Kitniot: Az askenázok ezeket az ételeket sem fogyasztják pészachkor. Legegyszerűbben úgy szokták fordítani, hogy “hüvelyesek”. Ebbe a kategóriába tartozik például a bab, a borsó, de a rizs is. (A Zsblog írása alapján)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Radnóti Miklós születésnapja
2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Hírek, lapszemle
Rekordáron kelt el a világ legrégebbi héber Bibliája