Az angyal a részletekben lakik – Jó szombatot!

2023. Január 20. / 13:59


Az angyal a részletekben lakik – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 16 óra 08 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 17 óra 18 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Váéra (Mózes 2. 6:2-9:35.) hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

A Világ Teremtője a hetiszakasz első mondataiban személyes történetünk, találkozásaink Isteneként fedi fel magát.

A Fáraóval egyelőre eredménytelen tárgyalásokat folytató Mózes panaszt tesz a Jóistennek, aki bíztatásképpen új oldaláról mutatkozik be neki: elmondja, hogy az ősatyák nem ismerték azon a négybetűs néven, amelyet nem mondhatunk ki, amelyet „a név”-ként emlegetünk, HaSém.

Ez a név, Isten legbelsőbb neve összekapcsolódik az egyiptomi kivonulással, Mózes nemzedékének élettörténetével: felismersz majd akként az Istenként, aki kivezet Téged Egyiptomból, aki megmutatkozik Neked nem csak a teremtett világban, de a saját élettörténetedben is. Nem csak a tavak feszített tükrén és a mókusok futásán, a viharfelhők poétikus haragjában az égen, de a gondnok fütyörészésében, a büfésnéni hanyagul elegáns kézmozdulatában, amely váratlanul egy kamaszlányt idéz, a szerelem levezethetetlensége, a találkozások tapasztalatában, a gyereked váratlan kérdéseiben.

Amikor Mózes beszámol minderről a zsidóknak, azok nem hallgatnak rá „a türelmetlenség és a nehéz munka miatt” (Mózes II, 6,9). A legtöbben úgy értelmezik, hogy a szegény, rabszolga zsidók voltak türelmetlenek a sok munka miatt. De a 13. században élt Lévi ben Gérsom rabbi, Gersonides szerint az volt a baj, hogy Mózes volt türelmetlen, épp a túl sok munkája, a „küldetése” miatt. Annyira el akarta végezni a feladatát a zsidó néppel, hogy nem ért rá az egyes zsidókra figyelni. Ezért nem sikerült tulajdonképpen soha meggyőznie a társait arról, hogy a szabadság jó dolog, ezért vágytak vissza Egyiptomba. 

Mózes jó vezető volt, mert kihozta a népet Egyiptomból és elvitte Izrael határáig, de rossz pszichológus, mert a szívüket nem nyerte meg Istennek. Épp arra nem ért rá, hogy a történetükben, a saját, apró dolgaikban, szerelmeikben, kötődéseikben, esetleges, megmosolyogtató vonzalmaikban megmutassa nekik Istent, hívja fel a figyelmet Gersonidest idézve a liberális, feminista ortodox rabbi, Shlomo Riskin. Arra nem jött rá Mózes, amire a magát ateistának tartó Petri György igen. Hogy „az angyal a részletekben lakik”.

Aki oda tud figyelni valamire a világban úgy, hogy elfeledkezik közben önmagáról, az tudtán kívül is egyfajta istentiszteletet tart.

Mert „egyforma szép a szurok és a csurgatott méz, / és egy kazánház tekergő csövei burkolva üveggyapottal és sztaniollal. / Vagy egy tengerszem türkizcsöndje kék fenyők közt és a levegő üveghidege. Egy eldobott/ üres cigarettásdoboz céltalan zörgő összevissza szálldosása az út betonján/ a változó szél szeszélye szerint…// De nemkülönben a munkásasszonyok visszeres lába, / és a piacon a halárusnő pontyvértől és harcsanyáktól/ iszamos, félig elfagyott, szederjes, lilás keze – / Mert az angyal a részletekben lakik”. (Petri György: Mosoly)

Néha feltárul, ahogy a hetiszakasz címe is mondja (váéra, és feltártam magam) a csoda hétköznapjaink törmelékanyagában. Váratlanul, „a változó szél szeszélye szerint”.

Békés szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Ifjúsági vezetők a Szochnut szervezésében a Mazsihisznál
Kultúra
A Kékszakállú Jeruzsálemben
2023. Január 03. / 11:43

A Kékszakállú Jeruzsálemben