Liliom és Dávid-csillag, avagy a zsidó cserkészet kezdetei Magyarországon

2019. December 29. / 14:49


Liliom és Dávid-csillag, avagy a zsidó cserkészet kezdetei Magyarországon

Bányai Viktória, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet tudományos főmunkatársa egy kutatócsoport tagjaként a magyarországi zsidó cserkészmozgalmat kutatja. A zsidó cserkészet kutatásával kapcsolatos első eredmények a Régió folyóirat legutóbbi számában jelentek meg, a tanulmány a mozgalom első évtizedét mutatja be levéltári források és a korabeli sajtó alapján. 


Mint korábban honlapunkon beszámoltunk róla: Bányai Viktória történész és Lénárt András történész, szociológus egy kutatócsoport keretében  arra vállalkozott, hogy a lehető legtöbb forrás összegyűjtésével föltárja és bemutassa a zsidó cserkészet múltját. (A kutatócsoport tagjai: Bányai Viktória, Gombocz Eszter, Lénárt András, Szegedi Bálint, Vörös Kata.) 

cserkeszek_banyai.jpgBányai Viktória, a tanulmány szerzője

Egykor tizenhat zsidó cserkészcsapat működött Magyarországon több száz taggal, ám ma már nemhogy történetükről és jellegzetességeikről, de a létezésükről is alig tud a közvélemény. Ezt a hiányt pótolja a nemrégiben elkezdődött munka, amelynek első eredményei Liliom és Dávid-csillag: a zsidó cserkészet kezdetei Magyarországon, 1913–1924 címmel jelentek meg a Régió című lapban (27. évf. 2. szám 66-85.)

A bevezető szerint a címben jelölt időszakban a cionista mozgalom adta a zsidó cserkészet (Kadimah csapatok) működési keretét és vezetőit, így meghatározta nevelési, identitásépítő céljait is. 1919 után ez a háttér elfogadhatatlanná vált Cserkészszövetség számára, a zsidó cserkészet fennmaradásához új működési és ideológiai keretet kellett találni. A publikáció szövege teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek