Karsai László kötetbemutatója: A gettómentés mítosza

2022. Október 19. / 09:31


Karsai László kötetbemutatója: A gettómentés mítosza

Karsai László történész „Szalai Pál – politikai életrajz" című kötetének bemutatója október 20-án, azaz holnap délután 5 órakor lesz a Raoul Wallenberg Egyesület szervezésében a Fuga – Budapesti Építészeti Központban (V. kerület, Petőfi Sándor u. 5.). A címben szereplő Szalai Pál a nyilasok rendőrségi összekötője volt, aki a népbíróság előtt a pesti gettó állítólagos megmentőjének festette le önmagát és a német Schmidhuber tábornokot. Sokan hitelt adtak neki, Karsai László új könyve azonban a kételyekről és cáfolatokról szól.

Karsai László: Szalai Pál – politikai életrajz című könyvéről – amely a Raoul Wallenberg Egyesület kiadásában jelent meg – Dési János újságíró beszélget a szerzővel október 20-án, csütörtökön, azaz holnap délután 5-től a Fuga – Budapesti Építészeti Központban. 

Karsai_SzalaiPál_2022_10_20_könyvbemutató (1).jpg

Amint az a kötetbemutató Facebook-oldalán olvasható: Szalai Pál a nyilasok rendőrségi összekötője volt, aki a népbíróság előtt a pesti gettó állítólagos nyilas/német megtámadási tervéről és a gettó megmentéséről vallott. 

Szalai a vallomásában a gettó megmentőjének festette le önmagát és Gerhard Schmidhuber tábornokot, a megszállt fővárost a szovjetekkel szemben védő német csapatok egyik parancsnokát, aki Szalai vallomása idején már halott volt. Lévai Jenőtől napjainkig sokan hitelt adnak Szalai vallomásának. De Karsai László könyve a kételyekről és cáfolatokról szól, a szerző – más dokumentumok mellett – népbírósági vallomások alapján elemzi, hogy voltak-e tervek a pesti gettó megtámadására, s tényleg zsidómentő volt-e a fővárost megszálló német csapatok tábornoka, Gerhard Schmidhuber. Megérdemel-e a német tábornok emléktáblát, ahogy erre történészi tervek is készülnek?

A holnapi könyvbemutatót dr. Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke nyitja meg, a könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek