Dr. Konok Péter történész: Nehéz a zsidó bányászok élete...

2022. Október 20. / 07:08


Dr. Konok Péter történész: Nehéz a zsidó bányászok élete...

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában indult BS Akadémia előző előadása a Holt-tengeri tekercsekről és a qumráni közösségről szólt, míg a következőnek az a témája, hogy mekkora volt a zsidóság szerepe az ipari munkásságon belül a 19-20. században. Az előadó dr. Konok Péter történész lesz, a rendezvény október 26-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődik a Bét Sálomban.

„Vannak, akik nevetgélnek azon a mondáson, hogy nehéz a zsidó bányászok élete, de arról keveset tudni, hogy a 19-20. században mekkora volt a zsidóság szerepe az ipari munkásságon belül. Volt a Goldberger Gyár, a Weiss Manfréd Művek, melyeknek tulajdonosairól sok mindent lehet tudni, de a dolgozókról kevesebbet.Többek között erről is beszél dr. Konok Péter történész a BS Akadémia legújabb előadásán" – olvasható a BS Akadémia következő rendezvényének Facebook-oldalán. 

Bét Sálom Zsinagógában (XI. kerület, Károli Gáspár tér 5.) indult rendezvénysorozat szervezői Kende-Vasa Irén és Kende Péter, az est házigazdája Kende Péter. 

Az esemény Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

Dr. Konok Péter nem először tart előadást az újbudai közösségben: 2013 decemberében a zsidók 19-20. századi politikai mozgalmakban való szerepéről beszélt. A 9 évvel ezelőtti előadásról felvétel is készült, amely a YouTube-videómegosztón megtekinthető:

(Címlapkép: Kardos Gábor/www.fotografal.hu, forrás: Konok Péter/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek