Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (149. rész) – Zoltán Irén

2023. Február 15. / 13:21


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (149. rész) – Zoltán Irén

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

A Budapest Közlöny 1941 februárjában közzétette a Színészkamara felhívását, hogy az abban felsoroltak haladéktalanul küldjék be azokat a személyi lapokat, amelyek kitöltését a zsidótörvény végrehajtási utasítása tette kötelezővé. A névsorban ott volt Zoltán Irén operaénekesnő neve is. Júniusban aztán közölték a hírt, hogy a Színészkamara Zoltán Irént, több társával együtt „bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt” törölte a tagok sorából.

Zoltán Irén Magyarság Képes Melléklete 1927. december.jpg

Zoltán Irén ekkor már nem tartózkodott Magyarországon. Későbbi, 1947-es újságcikkek szerint 1939-ben Izraelbe vándorolt ki. Nos, ez csak 1939 utolsó heteiben történhetett meg, mivel november 21-én és november 28-án fellépett az OMIKE Művészakció hangversenyein a Hollán Ernő utcai hangversenyteremben. Először Herz Lili zongoraművésznővel szerepelt együtt, majd második alkalommal több, az Operaházból eltávolított társával együtt operaáriákat énekelt.

Zoltán Irén operaénekesnő, koloratúrszoprán 1903. május 14-én született Cegléden.

Zongoratanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán, énektanulmányait magánúton végezte. 1920-ban kishírben fel is tűnt: egy a vakok részére rendezett hangversenyen lépett fel, mint zongorista. Két évvel később a „ceglédi leányegylet” kultúrdélutánján, az Egyenlőség beszámolója szerint. „Zoltán Irén énekművésznő igen hatásosan énekelt”. Még mindig a kishírek világában szerepelt a neve 1923-1926-ban, mint különböző rendezvényeken fellépő egyik énekesé.

1926-ban a Budai Színkörben debütált A denevér-ben. Az Esti Kurír erről így számolt be: „Zoltán Irén terjedelmes, erős magas szopránhang fölött rendelkezik, és azt lehet mondani, hogy szinte szuverénül rendelkezik vele. Friss, tiszta, egészséges hangja, amelyen a koloratúrás részek is ritka természetességgel csendülnek fel.”

Zoltán Irén Magyar Rádió Újság 1928. 2.jpg

Ezután a Rigolettóban énekelt, és vendégként fellépett Miskolcon A sevillai borbélyban Ugyanebben az évben Sebestyén Géza a Városi Színházhoz szerződtette. A következő években a lapok gyakori szereplője volt, sikeres fellépéseiről, közöttük főszerepekről is folyamatosan beszámoltak, valamint állandó szereplője volt a rádió hangversenyközvetítéseinek.

1929 végétől a prágai német Operaház első koloratúr énekesnője volt négy éven keresztül, majd egy évig Csehszlovákiában vendégszerepelt és adott számos hangversenyt. A 8 Órai Újság 1930 márciusában így számolt be indulásáról: „A prágai sajtó a legnagyobb elismerés hangján írt Zoltán Irén kivételes sikeréről, szopránjának teltségéről, szépségéről és erejéről, mely a nehéz koloratúr-szerepben ragyogóan érvényesült.”

Zoltán Irén Tolnai Világlapja 1929. 2_.jpg

Vendégszerepelt Németországban, de itthon is énekelt, 1933-ban a brünni operaházhoz szerződött. Meghívást kapott Luxemburgba és Oroszországba is.

1934-ben visszatért a budapesti Városi Színház kötelékébe, de továbbra is vendégszerepelt külföldön. 1937-ben hosszabb észak-európai turnéra ment, melynek első állomása az észt főváros, Tallinn volt, ahol Verdi Traviátájában énekelt.

Ebben az időben volt még egy majdnem tragédiával végződő epizódja is Zoltán Irén életének. 1937-ben egy balatoni vihar összetörte a hajót, amelynek utasa volt és csak hosszas kínlódás után, a deszkaroncsokba kapaszkodva tudott kivergődni a partra.

Zoltán Irén Képes Heti Fórum 1932_.jpg

Folytatódtak a külföldi fellépései, így például 1938-ban szerepelt Bázelben, Szófiában, Várnában, és mindeközben a Városi Színházban egyre-másra főszerepekben lépett színpadra egészen 1939 közepéig.

1939-végi kivándorlását követően a Tel-Aviv-i Operaház tagja lett. 1947 októberében hazalátogatott és a Zeneakadémián koncertezett, valamint részt vett az OMIKE mártír művészeire emlékező hangversenyen. Azt is megérhette, hogy 1948 januárjában felléphetett a budapesti Operaház színpadjára a „Bajazzók” előadásának résztvevőjeként.

Zoltán Irén Operaélet 2006.jpg

Mielőtt 1949-ben visszatért Izraelbe, európai turnén vett részt, ahol többek között volt német és osztrák munkatáborokban is fellépett.

Énekelt továbbra is, majd 1954-ben énekiskolát nyitott, de időnként lehetősége nyílt színpadra, vagy legalábbis előadói pódiumra lépnie.

Izraelben, Gederában hunyt el 1977 áprilisában.

Képek:

1.) Magyarság Képes Melléklete 1927. december
2.) Magyar Rádió Újság 1928. 2.
3.) Tolnai Világlapja 1929. 2.
4.) Képes Hét Fórum 1932.
5.) Operaélet 2006.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Bari Károly művei héberül Katz Katalin fordításában
Hírek, lapszemle
Izrael lakossága a 75. évfordulón: 9,7 millió fő