Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (144. rész) – László Tivadar

2023. Január 11. / 09:05


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (144. rész) – László Tivadar

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

László Tivadar 1888. augusztus 24-én született Debrecenben.

Rákosi Szidi színésziskolájában végzett, majd Kaposvárra szerződött. A színházi kritikák jól, de visszafogottan dicsérve fogadták szerepléseit. Jó példa erre, ahogyan a Somogyi Hírlap írt róla 1911 áprilisában: „Igen tehetséges és szorgalmas színészt ismertünk meg László Tivadarban…”. Ezt követően Szeged, majd Pécs és Mohács színpadjai következtek, szintén epizódszerepekkel és kedvező hírlapi kritikákat aratva.

László Tivadar Színházi Élet 1924. 11. 24.jpg

A háború első napjaiban bevonult, és hamarosan súlyos sebesüléssel kórházba került. Egy ideig olyan hírek érkeztek róla, hogy elvesztette az egyik lábát, de szerencsére ez a hír hamis volt. 1916-tól – felépülése után – újból Szegedre szerződött. 1921 májusában azután így búcsúztatta őt a Szeged című lap: „László Tivadar nemcsak a közönségnek, de nekünk, a sajtó kérges szívűnek mondott munkásainak is a szívünkhez nőtt. Hét évet töltött a szegedi színháznál és elmondhatjuk, hogy itt fejlődött előttünk. Egészséges eredeti humora, előnyös külseje, szorgalma és intelligenciájapredesztinált művésszé avatják Lászlót.”

1922-ben már Budapesten volt. Először a Tivoliban szerepelt egy alkalmi társulat tagjaként, majd a Teréz-körúti Szinpadon lépett fel. Ez utóbbi társulatának tagja volt többek között Medgyaszay Vilma, Nagy Endre, Salamon Béla, Kabos Gyula.

László Tivadar Színházi Élet 1927. 4.41.jpg

1925-ben a színházak válságának idején állástalan színészek hozták létre a Művész Színházat, ahol azok játszottak, akik nem tudtak állandó szerződéshez jutni. Közöttük volt László Tivadar is. Ezen kívül színpadra lépett – ha ritkán is – különböző pesti színházakban is. Így játszotta el Kopereczky szerepét a Noszty fiú-ból az Erzsébeti Színkörben, majd kis szerepeket kapott a Belvárosi Színházban. Ennek megfelelően a színházi előadások egyébként sűrűn olvasható sajtó-értékeléseiben legfeljebb annyit jegyeztek meg róla, hogy „László Tivadar is jó volt a kisebb szerepekben”.

László Tivadar Színházi Élet 1931. 14.jpg

Az ekkori ritka említések ellenpontjaként lássuk, mit írt 1932 januárjában – a Belvárosi Színházban futó két darabot elemezve, némileg humoros összeállításában – az Esti Kurír : „[László Tivadar-nak: H. L.] az a szerencse jutott, hogy mind a két darabban játszik. A Torockói menyasszony- ban fás embert ad, a Szépség vásárá -ban pedig – amint a színlap mondja – második riporter. A fiatal László Tivadar, amióta neve két darabban is szerepel egy színlapon, olyan büszke, hogy nem lehet vele bírni, főként mióta igazgatója, az elnök úr Heltai Jenő így bíztatja: - Ha jó leszel, a következő darabban már szenes embert, aztán első riportert játszhatsz.”

1932-ben a Magyar Színházhoz szerződött, és ott játszott 1939-ig. Nincs azoknak a listáján, akik nevét a sajtó összegyűjtötte, mint a Színészkamarába 1938 végén fel nem vett színészekét. De arról sincs adat, hogy felvették volna.

László Tivadar Színházi Élet 1932. 9.gif

Az OMIKE Művészakcióban 1941-42-ben lépett fel Molnár Ferenc: Marsall című színművében és Bálint Lajos: Támár című színjátékában.

A háborút követően néhány kis 1947-es hír alapján tudható, hogy a Magyar Színház tagja volt. Együtt szerepelt Kiss Manyival, Ruttkay Évával.

1950-ben hunyt el.

Képek:

1.) Színházi Élet 1924. 11.
2.) Színházi Élet 1927. 4.
3.) Színházi Élet 1931. 14.
4.) Színházi Élet 1932. 9.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek