Scheiber iskola: Az emlékezés kövei (rövidfilm)

2023. Március 10. / 14:09


Scheiber iskola: Az emlékezés kövei (rövidfilm)

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 10. b osztályos diákjai az idén ismét indultak a Centropa Alapítvány zsidó temetőket bemutató nemzetközi pályázatán. Az iskolában kiemelt jelentőségű  oktatási feladat, hogy a tanulók megismerjék a  vidéki zsidó közösségek történetét és életét  is.

A Centropa felhívására készült projekt az iskolavezetés támogatásával jött létre dr. Tóth Andrea, a Scheiber-iskola tanára, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke és Patkó Csaba osztályfőnökök közreműködésével.

Mint dr. Tóth Andrea elmondta: Salgótarján városa tavaly volt 100. éves és ebből az alkalomból a helyi zsidó közösség állandó kiállítást és több kulturális programot  isszervezett az érdeklődőknek. A Scheiber-iskola diákjai novemberben látogattak el a városba, ahol megismerték a helyi zsidóság történelmét és az elhelyezett botlatóköveket is felkeresték.

Hozzátette: sajnos már csak a zsinagóga és mikve helyszínein járhattak a tanulók, mert városrendezési okokból a zsinagóga és a mikve épületét is lerombolták már. A projekt keretében a helyi zsidó temetőben készült filmmel a tanulók az ősök emléke előtt tisztelegnek. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek