Mindig emlékezzünk rá, hogy el akarták venni az életet a bibliai néptől

2019. Július 10. / 13:38


Mindig emlékezzünk rá, hogy el akarták venni az életet a bibliai néptől

Legyen mártírjaink lelke az öröklét koszorújával megkoszorúzva, hogy a mi számunkra példaértékű legyen az életük – mondotta Radnóti Zoltán főrabbi azon a szombathelyi rendezvényen, ahol az innen elhurcolt 4228 zsidóra emlékeztek. Ott volt Székely János katolikus püspök is.


A szombathelyi zsidóság elhurcolásának 75. évfordulójára emlékeztek a vasi megyeszékhelyen, ahonnan 1944. július 4-én deportáltak 4228 zsidót az auschwitz-i haláltáborba. A felújított mártíremlékműnél tartott rendezvényen részt vett Puskás Tivadar, a város polgármester is, aki a tragédiát a mai magyarok és az utánunk következők közös gyászának nevezte. Mint fogalmazott, többek között azért kell emlékeznünk, hogy hittel mondhassuk ki: soha soha többet nem történhet ilyen”.

727868_zsido_holokauszt_megemlekezes.jpgRadnóti Zoltán főrabbi Szombathelyen

Radnóti Zoltán főrabbi úgy fogalmazott: legyen mártírjaink lelke az öröklét koszorújával megkoszorúzva, hogy a mi számunka példaértékű legyen az életük.  Beszédet mondott Márkus Sándor, a szombathelyi zsidó hitközség elnöke, aki a napokban részt vett a körmendi megemlékezésen is, ahol közölte: „Ennyi év távlatából is emlékezni kell arra, hogy ki akarták tépni a múltunk gyökereit, tönkre akarták tenni álmainkat, a jövőnket, és el akarták venni az életet attól a bibliai néptől, amely fényt adott a történelem sötétjébe”.

A szombathelyi megemlékezésen részt vett Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki közölte: a mai nap nem csak a megemlékezésé, de a bűnbocsánaté is. A katolikus főpap koszorút helyezett el az emlékműnél.

A Nyugat.hu cikke és a Szombathelyi Zsidó Közösség honlapja alapján.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Oktatás
Száz éves a zsidó gimnázium, ünnepeljünk együtt!
Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll agya elborul
2019. Szeptember 20. / 10:28

Kácsor Zsolt: Doktor Moll agya elborul

Kommentek