Ma van az orosz zsidók ellen elkövetett budapesti terrortámadás évfordulója

2022. December 23. / 12:58


Ma van az orosz zsidók ellen elkövetett budapesti terrortámadás évfordulója

Német terroristák Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidók autóbuszát kísérelték meg felrobbantani a ferihegyi repülőtér közelében 1991. december 23-án. Az elkövetők egy autóba rejtett, távirányítású pokolgépet hoztak működésbe, de szerencsére elhibázták az időzítést, így a támadás nem követelt emberéletet. 

Az összeomlott Szovjetunióból mintegy harminc évvel ezelőtt sok százezer zsidó indult el Izraelbe, s egyik bejáratott légi útvonaluk budapesti átszállással zajlott. Ezt használták ki a terroristák.

A hatóságok arab, palesztin elkövetőket vélelmeztek a történtek mögött. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a merénylet napján közölte: „szemtanúk vallomása alapján a rendőrség két, vélhetően arab férfit, valamint egy fekete Volkswagen Golfot keres.” 

Boross Péter  akkori belügyminiszter az idegenrendészeti eljárások megszigorítását helyezte kilátásba, de az MTI-nek nyilatkozva „óvott attól, hogy a zsidó kivándorlók ellen elkövetett terrortámadás miatt arabellenes hangulatot gerjesszenek". Hozzátette: „nem valamiféle arabellenes akciót jelent a határellenőrzések erősítése".

A tetteseket nem sikerült elfogni, sok évvel később azonban azonosították őket: az egyik gyanúsított Horst Ludwig Meyer, a másik Andrea Klump  volt, akik állítólag kapcsolatban álltak a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezettel. 

(Címlapkép: Hetek.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek