Ma 85 éves Harkányi Endre, egy kis barát és nagy színész

2019. Március 26. / 16:20


Ma 85 éves Harkányi Endre, egy kis barát és nagy színész

„Könyörgöm, gyerekek, akasszuk fel”, ezzel a mondattal került bele egy kis árva zsidógyerek 13 évesen a filmtörténetbe egy kicsi országban, valahol Európában. Kicsi maradt mindig, Maci Laci kis barátja, Bubu, a legszebb amerikai zsidó regény öreg boltosa és a végén az elűzött anatevkai zsidócskák széttárt kezű rabbija. A vicces és szomorú kiszolgáltatottság nagy színésze.


Első szerepe rögtön önmaga volt, az az alakítás, amely a legnagyobbaknak is csak a pályájuk végén adatik meg rendszerint. Az ezerszer áldott nyolcadik kerület zsidó kispolgárai között látta meg Isten napvilágát akkor, amikor az ég éppen sötétülni kezdett Európa fölött: 1934. március 26-án, ma 85 éve. Nem sokáig maradhatott együtt a szüleivel: az apja a munkaszolgálatban, édesanyja Auschwitzban lelte halálát, ő pedig, aki megmaradt egy csillagos házban, 10 évesen egyike lett a korszak tengernyi háborús árvájának, kis vörös csavargó, akiről a megmaradt rokonok gondoskodnak.

Ő lett társai első számú képviselője, a keserves világhoz fellebbező parlamentere Márai Sándor féltestvére, Radványi Géza filmjében a kóbor gyerekekről, akik idegenül kallódnak az országutakon Valahol Európában a 20. század kellős közepén, Valahol Európában, idegenül és elvadultan. Innen a behízelgő kérés, a 13 éves Harkányi Endre nagy mondata 1947-ből, 70 év előttről: könyörgöm, gyerekek, akasszuk fel. Milyen bájosan hátborzongató a magyar filmgyártás újraindulása. Harkányi azóta, 72 éve van a színészi pályán. 

A gyereknek megélhetés kell, a rokonok próbálják rászorítani, hogy esztergályosnak tanuljon, de ő már maradna a színháznál, se kedve, se tehetsége szakmát tanulni, elvégzi a főiskolát. 

Számtalan filmben szerepelt, az ország színpadait végigjátszotta, amíg megállapodott a Vígszínházban, ahol 30 évet töltött el, de igazán és végképp halhatatlanná szinkronszerepei tették, Mindenekelőtt Maci Laci kis barátja, a folyvást aggódó Bubu és Mézga Géza, a legszerencsétlenebb férj és apa, akit a saját fia módszeresen fosztogat (egy forintért megmondom). A felesége pedig a volt udvarlójával, a Hufnágel Pistivel nyomaszt folyton, hogy az mennyivel különb lett volna: az utolérhetetlen, csak épp mindig ismeretlen helyen tartózkodó Hufnágel Pistik és a Mézga Gézák harcában ő az örök Mézga Gézák rendíthetetlen képviselője. Mert a Mézga Gézák azok, akik valójában dolgoznak és tűrnek és szeretnek, ha néha figyelmetlenül is. És ő, persze, a folyvást a földön, mi több, a szárazföldön járó Keresztespók hangja a Vizipók-Csodapókban, ő itt is a földhözragadt barát, ő szinkronizálja a hasonló termetű-alkatú zsidó komikust, Rick Moranist a Szellemirtókban és a káprázatos zsidó rendező, Mel Brooks Űrgolyhókjában is, amely a Csillagok háborúja paródiája. Moranis Darth Vader nagyurat hozza, és őt teszi át magyarra Harkányi: úgyhogy amennyiben Darth Vader zsidó lenne, Harkányi Endre lenne a magyar hangja. És mondani sem kell, hogy ő a magyar Danny De Vito is. 

Legmegrázóbb szerepe talán a nagy amerikai zsidó író, Bernard Malamud A segédjének öreg zsidó bevándorló fűszerese: a Bűn és bűnhődés kérdéseit újra feltévő darabban Rudolf Péter lesz a segédje, ő vezekel nála ellene elkövetett bűneiért és végül, a feloldozó szerelem reményében az ő emléke előtt tisztelegve tér be zsidónak. „Attól vagyok zsidó, hogy szenvedek”, ez Harkányi kiszolgáltatott kicsi embereinek jelmondata, pályája második leghíresebb mondata. 

Ezzel indult nagyjából a pályája a Vígben, amely Hanoch Levin komédiájával zárult le és előtte az anatevkai rabbi szerepével, aki már elég öreg és bölcs ahhoz, hogy tudja: ugyanazt kell tennünk a nemzedékről nemzedékre visszatérő üldöztetések között: ezután valahol máshol várni a Messiást. A világ árvája kis vadember akasztást váró rimánkodására ez a végszó felel egyelőre – a bölcs, öreg rabbié. 

Több mint hetven éve már annak is, hogy a Valahol Európában megszületett és Európa mintha elfelejtené lassan, honnan érkezett, hogyan kezdődött ez a 70 évnyi viszonylagos béke. Ma, Harkányi Endre 85. születésnapján az ünnepelt tiszteletére nézzük újra a filmet és emlékezzünk. 

A kicsi emberek – és medvék – nagy színészét pedig Isten éltesse az emberi kor végső határáig. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Óvodapedagógust keres a BZSH óvodája
2019. Augusztus 08. / 14:50

Óvodapedagógust keres a BZSH óvodája

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll agya elborul
2019. Szeptember 20. / 10:28

Kácsor Zsolt: Doktor Moll agya elborul

Kommentek