Külön honlap készült a holokauszt Heves megyei áldozatainak

2022. November 20. / 17:32


Külön honlap készült a holokauszt Heves megyei áldozatainak

Szerző: Kácsor Zsolt

Tudományos igényességgel állít méltó emléket a holokauszt Heves megyei áldozatainak a hevesholokauszt.hu címen elérhető honlap, amely a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásával készült. A bevezető tanulmány Szegő Ágnes-Fülöp Ágnes munkája, amely eredetileg a Randolph L. Braham-Tibori Szabó Zoltán:  A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája című műben jelet meg. A honlapon közölt tanulmányt átdolgozta és kiegészítette Fülöp Ágnes és Csiszár Ágnes. 

Immár önálló honlapon olvasható a holokauszt Heves megyei áldozatainak településekre lebontott listája. Amint az a honlap főoldalán lévő, Szegő Ágnes-Fülöp Ágnes: A holokauszt Heves vármegyében című tanulmányából kiderül: 1941-ben a vármegye lakossága 325 421 fő volt, közülük az izraeliták lélekszáma 7 053 fő, ami a népesség 2,2 százalékát tette ki. Legtöbben a két nagyvárosban, Gyöngyösön (2071 fő a 24 086 lakosból) és Egerben (1787 fő a 32 482 lakosból), a megyeszékhelyen éltek. Jelentősebb számban pedig a kisvárosokban, Hatvanban, Hevesen, Pásztón és Tiszafüreden.  

Képernyőkép 2022-11-20 170923.jpgEgykori Heves megyei zsinagógák. Forrás: Randolph L. Braham: A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 536-563, Szegő Ágnes)

1944-ben a zsidóknak gettókba való költöztetése Heves vármegyében 6 601 személyt érintett: Eger városában 1620, Gyöngyös városában 1824, az Egri járásban 352, a Gyöngyösi járásban 174, a Hatvani járásban 1121, a Hevesi járásban 625, a Pétervásári járásban 184, a Tiszafüredi járásban pedig 701 személyt. A helyi hatóságokkal egyetértésben az alispán a gettó területét Eger és Gyöngyös megyei városokban, továbbá Hatvan és Tiszafüred községekben, illetve a megye többi községeiből (köztük Hevesről) a Szúcs községhez tartozó Bagólyuk nevű, ez ideig részben lakott bányaterületen jelölte ki.

A bagólyuki, az egri és a tiszafüredi gettók lakóit Kerecsendre, a téglagyárba szállították, majd a maklári vasútállomáson vagonírozták be őket. A vármegye többi zsidó lakóját a hatvani és gyöngyösi táborhelyekről adta át a csendőrség a német parancsnokságnak.

A tanulmány megemlíti azt is: Eger érseke, Czapik Gyula a magyar miniszterelnöknél, Sztójay Döménél tiltakozott a zsidóság elhurcolása ellen, eredmény nélkül. Az érsek az egri érseki palotában 40 nagyváradi zsidót bújtatott. 

A honlap ugyancsak megemlékezik Horváth Kálmán honvédszázadosról, arról az embermentőről, aki sok ezer korhatár alatti és feletti Heves és Borsod megyei férfit, fiút sorozott be munkaszolgálatosnak a gettókból, ezzel megmentve őket a biztos haláltól. Horváth Kálmán a Világ Igazaként szerepel a jeruzsálemi Jad Vashem Intézetben.

A honlap készítői felhívják a figyelmet arra: a települések mártírlistáit az elérhető adatbázisok alapján állították össze, amelyek sokszor hiányosak, vagy éppen nem a holokausztban elhunyt személyek adatait is tartalmazzák. Kérik, ha ilyen neveket találnak, illetve olyan mártírokról tudnak, akik nincsenek a listákban, akkor ezt a Tiszafüredi Menóra Nyílt Alapítvány e-mail címén jelezzék: menora95@gmail.com.

(Címlapkép: Heves megyei munkaszolgálatosok. Forrás: Hevesholokauszt.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek