Izrael budapesti nagykövete is gyertyát gyújtott Jichák Rabin emlékére

2022. November 06. / 14:38


Izrael budapesti nagykövete is gyertyát gyújtott Jichák Rabin emlékére

Izraelben ma van a Rabin-emléknap, amelyet a 27 évvel ezelőtt merénylet áldozatává lett Jichák Rabin izraeli miniszterelnök tiszteletére tartanak.  Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam Budapestre akkreditált nagykövete ma gyertyát gyújtott a meggyilkolt kormányfő emlékére, a knesszetben pedig ma este lobbannak majd fel a megemlékezés gyertyalángjai.

Amint az a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki hírlevelében olvasható: „1995. november 4-én Tel-Avivban egy nagygyűlésen merénylet áldozata lett Jichák Rabin miniszterelnök. Az elkövető, a 25 éves Jigal Amir, a Bar Ilan Egyetem hallgatója három lövést adott le Rabinra. Az izraeli-palesztin békefolyamat felgyorsítása mellett rendezett gyűlésen elkövetett merénylet hátterében a békét ellenző szélsőséges zsidó szervezetek álltak. A miniszterelnök temetésen a világ számos vezetője jelen volt, Magyarországot Horn Gyula miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter képviselte".

3bc697d39950a28e64b6574087899db4.jpgSchweitzer József országos főrabbi szól az egybegyűltekhez

Az intézmény hírlevelében azt a fotót választották a hét műtárgyává, amely Jichák Rabin temetésének napján, 1995. november 6-án készült a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren, ahol nyilvános gyászistentiszteletet tartott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Mint írják: az emlékbeszédet Schweitzer József országos főrabbi mondta el, a megemlékezésen tiszteletüket tették a kormány tagjai is. A magyarországi zsidó ifjúsági szervezetek 1995. december 9-én rendeztek megemlékezést Jichák Rabinról a Bálint Házban. 

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete is megemlékezett ma a merénylet áldozatává lett miniszterelnökről, az erről készült videót a nagykövetség Facebook-oldalára töltötték föl, de itt is megtekinthetik:

A gyászistentiszteletről készült fotók a múzeum honlapján érhetők el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek