Gyász: Elhunyt Menachem Schmelzer, a zsidó tudományok egyik legkiválóbb szakértője

2022. December 13. / 11:39


Gyász: Elhunyt Menachem Schmelzer, a zsidó tudományok egyik legkiválóbb szakértője

Hosszas betegség után new yorki otthonában családja és szerettei körében elhunyt Menachem Schmelzer. Schmelzer Kornél néven született Kecelen 1934-ben. Tíz évesen élte túl a holokausztot, ezt követően a hajdúhadházi és az erlaui jesiva mellett a zsidó gimnáziumban érettségizett 1952-ben.

A Szovjetunió cionista kirakatpereinek mintájára a Rákosi-diktatúrában is büntetőeljárás indult rendszerellenes cionistának bélyegzett zsidó fiatalok ellen. Egyikük Schmelzer Kornél volt, akit 1953. február 26-án vettek őrizetbe a szülei lakásán. A Belgrád rakparton egy ÁVO-épületbe vitték, ott volt 1953 februárjától áprilisig vagy májusig, amikor átvitték a Markó utcába. Onnan 1953 augusztusban elvitték Oroszlányba, ahonnan 1954 januárjában szabadult és a szabadulása után egészen 1956 októberig állandó félelemben és rettegésben élt, hogy újra elvihetik – mondta a honlapunknak egy korábban adott interjúban.

MTI fotóMTI fotó

1956-os forradalom után a magyarországi zsidó közösség egy jelentős része, köztük Schmelzer is emigrált. Svájcba ment, Baselben és Koppenhágában befejezte egyetemi tanulmányait, majd alijázott, és a jeruzsálemi Könyvtárban helyezkedett el. Házasságkötését követően New Yorkba költöztek, ahol Schmelzer már héber nevét, a Menachemet használva a Jewish Theological Seminary könyvtárosa lett. A világ egyik legjelentősebb judaika gyűjteményét 1987-ig vezette, s a zsidó tudományok megkerülhetetlen fellegvárává tette.

Művei, a zsidó könyvkultúráról közzétett tudományos művei velünk maradnak, amiképpen mindig emlékezni fogunk barátságos személyiségére, segítőkészségére is.

Kapcsolódó írásunk:
Rákosi börtönéből Amerikába: Menachem Schmelzer, a szabadság fia

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közösségi szolgálat
Meghosszabbodott a JadbeJad 2023 pályázat beadási szakasza
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A remény és a mindenkori „Mózes”