A születésnapján emlékezzünk meg  Fanny Zippora Mendelssohnról!

2022. November 14. / 08:38


A születésnapján emlékezzünk meg Fanny Zippora Mendelssohnról!

Habár világhírű öccse, Felix Mendelssohn-Bartholdy árnyékában elhalványult az alakja, az 1805. november 14-én született Fanny Zippora Mendelssohn korának egyik legkülönlegesebb és legtehetségesebb muzsikusa volt. Igen híres és tehetséges család sarjaként látta meg a napvilágot Hamburgban, hiszen apai nagyapja Moses Mendelssohn, a nagy zsidó filozófus volt, anyai ágon pedig attól az Itzig családtól származott, amely számos zenésszel, köztük több zongoraművésznővel büszkélkedhetett.

Fanny Zippora Mendelssohn 1805. november 14-én született Hamburgban. Édesapja, Abraham Mendelssohn (1776-1835) a nagy zsidó filozófus, Moses Mendelssohn (1729-1786) fia volt, míg édesanyja, Lea Solomon (1777-1842) abból az Itzig családból származott, amelynek tagja volt Fanny von Arnstein zongoraművésznő, a bécsi Zenebarátok Társasága (Gesellschaft der Musikfreunde) egyik alapítója és Sara Levy, aki ugyancsak zongoristaként híresült el. 

Lea Solomonnak és Abraham Mendelssohnnak négy gyermeke született, közülük Fanny volt a legidősebb. A család Hamburgból a napóleoni háborúk miatt költözött Berlinbe, ahol Fanny végül az egész életét töltötte. Az első zongoraleckéit édesanyjától kapta, aki maga is képzett zongorista volt, sőt, nem is akárkitől tanult zenélni: attól a Johann Philipp Kirnbergertől (1721-1783), aki Johann Sebastan Bach (1685-1750) egyik tanítványa volt. 

Nem véletlen, hogy Bach nagy hatást gyakorolt Fannyra, olyannyira, hogy 13 évesen képes volt kotta nélkül előadni Bach: Wohltemperiertes Klavier című művéből 24 prelúdiumot az édesapja születésnapjára. 

A két testvér, Fanny és Felix 1819-től a berlini Carl Friedrich Zeltertől  (1758-1832) tanult zeneszerzést és hangszerelést. A tesvérpár első ismert közös kompozíciója két dal, amelyet édesapjuk születésnapjára zenésítettek és hangszereltek meg 1819-ben. 

fanny2.jpgFanny és Felix Mendelssohn (Forrás: Bettmann/Corbis)

Apjuk, Abraham Mendelssohn olyannyira zeneszerető ember volt, hogy 1823-tól az ő ötlete nyomán jöttek létre a Berlinben, majd Európa szerte elhíresült Vasárnapi hangversenyek (Sonntagsmusiken) elnevezésű koncertek a család berlini rezidenciáján. Ezeket a rendezvényeket először az apa, majd Fanny és Felix, végül egyedül Fanny szervezte, ő állította össze a műsort, vállalta a zenészek betanítását, a kórus- és zenekarvezetést, sőt, szólistaként is játszotta saját és fivére műveit. 

A Vasárnapi hangversenyek egyik érdekessége az volt, hogy nemcsak az előző század klasszikusainak műveit adták elő, de játszottak kortárs zeneszerzőktől, így Ludwig van Beethoventől is. A híres berlini Mendelssohn-házban a Sonntagsmusikennek köszönhetően gyakran megfordult Clara és Robert Schuman, valamint Liszt Ferenc

Fannymendelssohn-improved másolata.jpgFanny Mendelssohn. A rajz a későbbi férje, Wilhelm Hensel alkotása

Fanny 1829-ben, 24 évesen ment feleségül Wilhelm Hensel (1794-1861) festőművészhez, királyi udvari festőhöz, és az esküvőjük napjára, október 3-ra írta az „F-dúr prelúdium orgonára 1829. október 3. alkalmából" című művét. Egy gyermekük született, Sebastian Ludwig Felix Hensel (1830-1898), akinek ezt a három nevet a szülők Bach és Beethoven, valamint Fanny öccse tiszteletére adtak. Kisfia születését Fanny egy kantáta megírásával ünnepelte meg.

A nyilvánosság előtt (a Vasárnapi hangversenyeken kívül) Fanny Mendelssohn mindössze egyszer lépett fel szólistaként, méghozzá 1838-ban, amikor a fivére egyik zongoraversenyét adta elő.

Fanny Mendelssohn a családjukban sajnos örökletes agyvérzés következtében, mindössze 41 évesen hunyt el 1847-ben, nem sokkal szülei halála után, akik szintén agyvérzésben haltak meg. Fivérét, Felixet olyannyira lesújtotta szeretett szülei és nővére halála, hogy néhány hónappal a nővére elvesztése után ő maga is több agyi stroke-t kapott, és 38 évesen, 1847-ben meghalt. 

A nevezetes család még a következő évtizedekben, sőt, a XX. századra átnyúlóan is több híres személyiséget adott a világnak. Hiszen Fanny egyetlen fia, Sebastian Ludwig Felix Hensel négy gyermeke révén Mendelssohn-leszármazott volt Cécile Hensel (1858–1928) képzőművész, Paul Hensel (1860-1930) filozófus, Kurt Hensel (1861-1941) matematikus és Lili Hensel (1864-1948) írónő.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek