A Batthyány-mauzóleumnál ma a Mazsihisz elnöke képviselte a zsidóságot

2022. Október 06. / 18:36


A Batthyány-mauzóleumnál ma a Mazsihisz elnöke képviselte a zsidóságot

Az aradi vértanúk mai emléknapján katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódott, ahol a zsidóságot Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke képviselte, míg a Klauzál téri '48-as emlékműnél Répás Péter, a Mazsihisz közéleti irodavezetője helyezte el a kegyelet koszorúit.

A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a mai nemzeti gyásznapon. A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Honvéd Huszár Díszegység is. 

A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódott, ahol többek között a legfőbb állami méltóságok – Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök – nevében helyezték el a kegyelet virágait a kivégzett első magyar miniszterelnök mauzóleumánál. Az ünnepségen a zsidóság nevében részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

IMG_20221006_113645.jpgA Klauzál téri emlékmű. Fotó: Répás Péter

Ma megemlékezést tartottak a Klauzál téri '48-as emlékműnél is, ahol a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét Répás Péter közéleti irodavezető képviselte.  

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra –, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.

MTI–Mazsihisz összeállítás

(Címlapkép: koszorúzás az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából a Batthyány-mauzóleumnál. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A jóvátehetetlen jövője és a remény
2023. Január 27. / 14:18

A jóvátehetetlen jövője és a remény