84 éve történt a kristályéjszaka

2022. November 09. / 17:39


84 éve történt a kristályéjszaka

A Németországban 1938. november 9-10-én lezajlott pogromoknak legalább 91 zsidó származású német állampolgár esett áldozatul, több mint 7000 zsidó tulajdonú bolt és közel 200 zsinagóga súlyos károkat szenvedett. A hatóságok több mint 30 ezer zsidó férfit zártak koncentrációs táborokba. A deportáltak közül a kínzások és embertelen körülmények következtében csaknem kétezren vesztették életüket.

Mindaz ami leírható, kevés annak tükrözésére, ami valójában történt. Egy kortanú ezzel az egyetlen kétségbeesett mondattal összegezte mindazt, ami 84 évvel ezelőtt, 1938. november 10-re virradó éjszaka Berlinben, Münchenben és Németország számos városában lezajlott.

A kristályéjszaka valójában egy Franciaországban szolgáló német diplomata meggyilkolása miatt megtorlásként elrendelt, központilag megtervezett, országos zsidóellenes erőszakhullám volt 1938 novemberében. A zsidók kiiktatása a német közéletből 1938 első tíz hónapjában főként jogi eszközökkel már megtörtént, a párizsi incidens azonban lehetőséget nyújtott az erőszakos fellépésre. Egy mindössze 17 éves, szülei Németországból való kitoloncolása ellen tiltakozó zsidó fiú, Herschel Grünspan megölte a párizsi német követség titkárát.

Hitler és Goebbels ezt kihasználva adott parancsot a megtorlásra. A nemzetiszocialisták ezen az éjszakán mintegy 1400 zsinagógát raboltak ki és romboltak le, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 8000 zsidó üzletet is. Szinte egyetlen üzlet kirakata sem úszta meg üvegbetörés nélkül a szörnyű pusztítást.

A kristályéjszaka elnevezését a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta. További zsidó házak és lakások százait fosztották ki és rongálták meg Ausztriában és Németországban. Közel száz zsidót lincseltek meg, más adatok szerint az éjszakai erőszak következtében több mint 1000 zsidó vesztette életét szerte az országban. Harmincezer körülire tehető azoknak a száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek