Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

2022. December 20. / 12:25


Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

A főváros jövőre ünnepli Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, amelynek alkalmából számos rendezvénnyel emlékeznek majd Budapest létrejöttére. Erzsébetváros önkormányzata felkérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), hogy 2023-ban felekezetünk legyen a kerület partnere az ünnepségsorozatban. Minderről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach-ban, amelyen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

150-sajto-2.JPG

Az évforduló ünnepségsorozatának középpontjában – a hetedik kerület történelmére, hagyományaira építve – a zsidó kultúra és művészet áll. A rendezvénysorozat védnöke Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott tájékoztatón többek között részt vett Jákov Hadas-Handelsman, Karácsony Gergely főpolgármester, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, Deutsch Péter rabbi.

A tájékoztatón Heisler András elmondta: Budapest hetedik kerülete, Erzsébetváros egy olyan különleges része fővárosunknak, ahol a zsidó-nem zsidó együttélésnek évszázados hagyományai vannak. Itt találhatók a tradicionális zsidó felekezetek központjai és intézményei, itt van az úgynevezett „zsidó háromszög", a Dohány utcai, a Kazinczy utcai és Rumbach Sebestyén utcai zsinagógák által határolt tér, a zsidó és a nem zsidó kultúra együttélésének helyszíne.

A zsidó és nem zsidó „szimbiózisra" példaként az elnök megemlítette, hogy a „Szól a kakas már” című dalt sokan még mindig magyar népdalnak vélik, holott azt köztudomásúlag az 1751-ben született Taub Eisik nagykállói csodarabbi szerezte. Megemlítette a Rosenthal Mariusz néven 1789-ben született, de Rózsavölgyi Márk néven ismertté vált zeneszerzőt, Petőfi barátját, akinek a magyar kultúra a csárdást és az első magyar körtáncot köszönheti. Rózsavölgyi egyik csárdását Liszt Ferenc is feldolgozta a VIII. Rapszódiájában, sőt, a Nemzeti Színház megnyitásakor is egy olyan palotást játszottak, amelyet a zsidó vallású Rózsavölgyi írt.

Fotók: Budapest Főpolgármesteri hivatal / Ruzsa Rania

Heisler András úgy fogalmazott: az említett „szimbiózis" miatt fogadta lelkesen a Mazsihisz a hetedik kerületi polgármester, Niedermüller Péter megkeresését azzal kapcsolatban, hogy a Szövetség legyen a kerület partnere  a Pest, Buda, Óbuda egyesülésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő rendezvénysorozaton.

A Mazsihisz elnöke végül közölte: „Budapest csodálatos város páratlan adottságokkal és alapjaiban békés lakosaival. A hetedik kerület hagyományaira épülő kultúra, a magyarság és a zsidóság között jelenlévő szimbiózis e helyen megkerülhetetlen. A Mazsihisz ezért örömmel támogatja és vállal partnerséget a 150. évforduló eseményeiben. Mert ez a város mindannyiunké".

A „Zsidó Budapest 150 éve” rendezvénysorozat elsősorban a Gólem Szinházzal, a Bálint Házzal, a Csányi5 Zsidó Történeti Tárral és a Mazsihisszel közösen valósul meg.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Zsinagógát avattak az Egyesült Arab Emírségekben
Zsidó kisokos
Zsidó orvosok mindenhol: a Talmudtól a középkorig