Veszélyben vannak az etióp zsidók

2016. Augusztus 26. / 15:24


Veszélyben vannak az etióp zsidók

A politikai instabilitás és a brutális állami erőszak újra ráirányította a figyelmet az Izraelben élő etióp közösség otthonmaradt rokonainak helyzetére, akik évek óta várják az átmeneti táborokban, hogy ők is alijázhassanak végre.


Az ezüstérmes, etióp maratoni futó, Feyisa Lilesa hívta fel a világközvélemény figyelmét az országban hónapok óta zajló tüntetésekre, amelyeket a kormány kivételesen brutális eszközökkel próbált felszámolni: becslések szerint több száz tüntetőt gyilkolhattak már meg az ellenük irányuló kormányzati akciók során, több tízezren sérültek meg és tűntek el.

Eközben, ahogyan a Forward cikke fogalmaz „9000, magát zsidónak valló férfi, nő és gyerek esett csapdába Gondar és a főváros, Addisz-Abeba menekülttáboraiban, mert az izraeli kormánynak hiányoznak a forrásai, a bürokratikus mozgékonysága, a szándéka, vagy a szíve ahhoz, hogy meghallgassa a kérésüket és Izraelbe vigye őket”.

A zavargások és a kormány véres „rendfenntartása” az újság szerint felveti a kérdést: ugyanilyen körülmények között, ha a fizikai biztonságuk kerülne veszélybe, elképzelhető volna-e, hogy az izraeli kormány nem várná, sőt sürgetné mielőbbi indulásra bármelyik nem afrikai ország zsidó közösségeit? Ha pedig csak Etiópiából, a világ második legszegényebb országából nem sürgős kimenteni a zsidókat, akkor mi más oka lehet ennek az etnikai megkülönböztetésen kívül? Az, hogy a maradék etióp zsidó közösség zsidó eredete bizonytalan, nem megnyugtató válasz szerintük, mert a felbomlófélben lévő Szovjetunióból érkező tömegek esetében is felmerülhettek volna – jó pár esetben – komoly kételyek, Izrael azonban, helyesen, befogadta a hatalmas alija-hullámot.

Elvben már tavaly novemberben megszületett a döntés a maradék etióp zsidóság teljes egészének Izraelbe költöztetéséről, de praktikusan lényegében semmi sem történt: ezért két etióp kormánypárti képviselő nem volt hajlandó szavazni a Kneszetben és mivel a koalíció parlamenti többsége mindössze egy fős volt, ezzel komoly gondot tudtak okozni Netanjahu miniszterelnöknek. Azonban azóta, hogy a kormány kibővült a radikálisan jobboldali Jiszráél Béténu-val, Avigdor Liberman pártjával, a két közösségéért küzdő etióp honatyának nincsenek eszközei érdekei érvényesítésére.

Két, már Izraelben élő etióp zsidó ifjúsági vezető, Gezahagn Dereve és Demoz Deboch, akiknek maguknak is rekedtek közeli rokonaik Etióiában, nemrég az Egyesült Államokban tartottak előadásokat a helyzetről, próbálták az ott élő, hatalmas zsidó közösséget megnyerni ügyüknek.

A két hete elfogadott, két éves izraeli költségvetés nyújt némi reményt: 1300 etióp zsidó Izraelbe költöztetésére különít el forrásokat. Az ifjúsági vezetők viszont immár nem csak a döntéseket, de a tetteket is szeretnék látni és nem értik, hogy mi lesz a maradék több mint 7500, hosszú ideje hiába váró társukkal, akik az 1300-as kvótába nem férnek bele. „Ez azt jelenti, hogy édesanyám jöhet, de a nővérem nem?” – kérdezte egyikük.

A Guardian elemzése szerint megvan az esélye, hogy a helyzet tovább romlik Etiópiában, az etnikai-politikai feszültségek még inkább kiéleződnek, a megoldás pedig az etióp zsidók sorsát illetően sem körvonalazódik egyelőre.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek