Új utakon járva építi tovább a magyar zsidó közösséget Darvas István rabbi

2020. Október 11. / 19:27


Új utakon járva építi tovább a magyar zsidó közösséget Darvas István rabbi

Az ember az, ami megtörténik vele. Kiváltsága, hogy nincs hozzábilincselve a múltjához, hanem tovább tud vándorolni, tapasztalataira támaszkodva.” (Popper Péter)

Darvas István, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) OR-ZSE Bét Jehuda zsinagógájának rabbija úgy döntött, feláll rabbiszékéből és részben új utakon járva építi tovább a magyar zsidó közösséget. Vissza kíván nyúlni a sok ezer éves zsidó önszerveződés tradíciójához, és egy, a politikától, a formális zsidó szervezetektől független közösség felépítését tervezi.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ehhez az izgalmas kísérlethez sok sikert kíván!

Szövetségünk vezetőit örömmel tölti el, hogy továbbra is számíthatnak Darvas rabbira, mint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főtitkára és egyben kiváló oktatójára. Darvas rabbi úgy látja, a kötelékek lazulásával teret kap egy innovatív kezdeményezés, miközben tudását, kiemelkedő intellektusát továbbra sem kell nélkülözni közösségünknek.

Darvas István 1998-ban Schőner Alfréd professzor tanítványaként kezdte meg tanulmányait a Rabbiképzőn. 2005 őszén avatták rabbivá, majd a Nagyfuvaros utcai zsinagóga vallási vezetője lett. 2010-től a Dózsa György úti zsinagógában folytatta hivatását, ahol három év alatt felépített egy jól működő közösséget. 2013-ban útja a BZSH (OR-ZSE) Bét Jehuda zsinagógai körzetéhez vezetett, ahol közmegelégedéssel látta el rabbinikusi feladatait.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Darvas István rabbinak sikereket kíván elképzelései megvalósításához!

Mazsihisz kommunikáció

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Nekünk ez is 1848: az első magyar zsidó naptár megjelenése
Hírek, lapszemle
Vasárnap kinyit a szegedi zsinagóga
2021. Május 05. / 13:54

Vasárnap kinyit a szegedi zsinagóga

Kommentek