Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon

2023. Február 27. / 16:09


Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon

A holokauszt helyi áldozatainak emlékműve olyannyira tönkrement a káli temetőben, hogy az egészet el kellett bontani. A Mazsihisz mintegy 2,6 millió forintból új mártíremlékművet állíttatott, amely a napokban készült el. Szegő Ágnes kutatásainak köszönhetően újabb nevek kerülhettek fel az újonnan elkészült emlékműre.

Amint azt Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője honlapunknak elmondta: Kálon a régi mártíremlékmű  annyira rossz állapotba került, hogy sajnos az egészet sajnos el kellett bontani, a teljesen tönkrement emlékmű pótlása mindösszesen 2 millió 641 ezer forintba került. Hozzátette: a kivitelezés Müller Zoltán szabadszállási síkőkészítő mesternek és kollégáinak köszönhető, valamint Finta Imre nyugdíjas légiirányító katonatisztnek, aki autodidakta módon foglalkozik a zsidó temetőink megmentésével. 

bel.jpg

A csoportvezető kitért arra is: „nagy segítségünkre volt Szegő Ágnes hittestvérünk, mivel az ő kutatásainak köszönhetően az onnan még hiányzó mártírjaink neve is felkerült az újonnan elkészült mártíremlékműre”. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek