TOP 10: 2022 legolvasottabb cikkei a Mazsihisz honlapján

2022. December 28. / 22:13


TOP 10: 2022 legolvasottabb cikkei a Mazsihisz honlapján

Születésnapi köszöntések, életművek, ünnepek, emlékezet, gyász, veszteségek, ünnepi programkavalkád, Dohány utcai zsinagóga, oktatás – alábbi összeállítsunk az idei 10 legolvasottabb cikkünket tartalmazza. Legyen a 2023-as év a béke, a közösség szeretetének éve! Tartsanak velünk jövőre is, a zsidó hírekről mi gondoskodunk!

1.) Megrendítő képet mutat az egykori varsói gettóban zajló ásatás
„Egy gyerekcipő. Különböző konyhai eszközök. Edények. Könyvek. Csempék. Elrozsdásodott szerszámok. A második világháborúban felállított varsói gettó területén zajló régészeti ásatások leletei drámai és megrendítő képet adnak az ide zárt több százezer zsidó életéről”

2.) Ma 50 éves Ben Affleck, aki egy holokauszttúlélő tiszteletére lett Géza
A kétszeres Oscar-díjas Ben Affleck amerikai filmszínész, rendező, forgatókönyvíró és producer, akinek a teljes neve így hangzik: Benjamin Géza Affleck. Cikkünkből kiderül, hogy a kaliforniai Berkeley-ben 1972. augusztus 15-én született Ben Affleck miért kapott magyar nevet.

3.) Hanuka 2022 / 5783: ünnepi programkavalkád
Minden évben az egyik nagy kedvenc ez az összeállítás, a folyamatosan frissülő cikkünkből megtudhatták, hogy idén hol és mikor voltak a különböző hanukai rendezvények. Ami mindenütt közös volt: a gyertyagyújtás, a fánk és a buli! Köszönjük, hogy velünk ünnepeltek.

4.) Olivia Newton John páratlan zsidó családfája: rabbiktól Nobel-díjas tudósokig
A Grease szupersztárja, a korszakos énekes nagypapája révén kapcsolódik elsősorban a zsidósághoz, aki 1954-ben, amikor Olivia Newton John hatéves volt, kapott Nobel-díjat. Max Born, Olivia Newton John nagyapja Albert Einstein barátja volt, akinek volt szerepe, Heisenberg és Schrödigner mellett, a modern kvantumfizika születésénél.

5.) Honnan jön a kipa?
Azon a két dolgon senki sem csodálkozik, hogy a zsidók nem esznek disznót és kipában (sapkában, strájmliban) járnak, utóbbit, természetesen, csak a férfiak. Az, aki semmit sem tud a zsidókról, ezt a két dolgot tudja róluk. Azt gondolhatnánk, hogy a héber Biblia minden második oldalán a lelkünkre köti, hogy soha ne vegyük le, ha fiúk vagyunk és zsidók, a kipánkat, de természetesen egy szót sem szól semmi ilyesmiről.

6.) Izrael Állam Nagykövetségének közleménye a Horthy-szoborról
Izrael Állam Magyarországi Nagykövetsége augusztus 31-én az alábbi nyilatkozatot tette közzé Facebook oldalán a magyar parlament alelnökének, a Mi Hazánk képviselőjének parlamenti szobájában felállított Horthy-mellszobor kapcsán: Nehéz elképzelni, hogy a modern Magyarországon, Európa szívében, ma is vannak politikai körök, amelyek azzal foglalatoskodnak, hogy megdicsőítsenek egy személyt, aki felelős volt magyar állampolgárok százezreinek embertelen szenvedéséért és haláláért, köztük a zsidó közösség tagjainak többségével. NINCS helye toleranciának az antiszemitizmussal és az antiszemita eszmék korszakával szemben.

7.) „Leckét” kaptak zsidóságból és emberségből a Dohány utcai zsinagóga meggyalázói
A BRFK által csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsított négy fiatalemberből, akik májusban kívülről levizelték, s ezzel meggyalázták a Dohány utcai zsinagóga-komplexum épületét, június végén hárman ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol nem mindennapi „leckét” kaptak zsidóságból, történelemből és emberségből. Úgy tűnt, valóban megbánhatták, amit csináltak, mert meglehetősen szégyenkezve hallgatták végig az előadásokat.

8.) Határon túl: Szlovák énekes magyarul énekli a Szól a kakas már című haszid népdalt
A rimaszombati születésű Zuzana Mikulcová énekes, dalszerző újabb magyar nyelvű videóval jelentkezett. A dal a szlovákiai zsidóság deportálása kezdetének 80. évfordulója alkalmából jelent meg és a háború áldozatainak emlékére ajánlotta az énekesnő.

9.) Hanuka 2022 – mindent az ünnepről
Az ünnepre összeállított kisokosunkat idén is nagyon sokan olvasták. Ha van bármi, amit szívesen megkérdeznél a hanukáról, nálunk megtalálod a választ. Természetesen jövőre is.

10.) Ennél keringősebb keringős est nincs: jön az UMCACCA a Rumbachban!
Hogy mi is az az UMCACCA? Az egykori Monarchia országaiban ezt mindenki tudja, hiszen év vége felé közeledve egyszerre csak felhangzik bennünk egy-egy fülbemászó dallam, ami oly ismerős… S mi más is volna az, mint egy andalító melódia a „keringőkirálytól”, Johann Strausstól. Ez a cikkünk olyan népszerű volt, hogy az eseményre a jegyek rekord gyorsasággal keltek el a nagy érdeklődés miatt még pótszékeket is elhelyezhetünk.

FONTOSABB ÚJ KEZDEMÉNYEZÉSEINK

A folyamatosan frissülő hetiszakasz oldalunk nemrég indult, de már az is több tízezres nézettséget produkált – hiszen a legfontosabb könyvünk a Tóra!

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy honlapunkon külön aloldalon 3D-ben járhatnak be több zsinagógát kívül és belül.

Honlapunkon adományozási aloldalt is indítottunk több nemes cél érdekében. Minden jótékonykodó adakozónak köszönjük a felajánlásokat!

EGYÉB ÉRDEKES INFORMÁCIÓK

Olvasóink közel 64 százaléka mobilról tekinti meg honlapunkat, a preferált operációs rendszer az Android. A Mazsihisz oldalát Magyarországon kívül az Egyesült Államokból, Romániából, Németországból, Izraelből és Ausztriából nézik a legtöbben. Idén a Mazsihisz honlapja csaknem 2 millió oldalmegtekintést ért el. A leglátogatott napunk május 14-e volt, ami összefügg az idei adóbevallás május 20-i határidejével, vagyis az egyházaknak adható 1 százalékos felajánlás iránti érdeklődéssel. Már tudjuk, hgy idén a felajánlóink száma rekordot döntött. Köszönjük.

A cikkeken kívül a legkeresettebb gyűjtőoldalaink a következők voltak:

1.) Mazsihisz - egyházi adó 1%
2.) Új Élet | Mazsihisz
3.) Magyar Zsidó Adatbázis
4.) Friss híreink | Mazsihisz
5.) Ünnepek | Mazsihisz
6.) Jiddise Máme receptjei

Minden kedves olvasónknak sikeres és békés polgári új esztendőt kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek