Tiszta szívből köszöntjük a Mazsihisz-BZSH idegenvezetőit!

2023. Február 21. / 16:40


Tiszta szívből köszöntjük a Mazsihisz-BZSH idegenvezetőit!

Ma van az idegenvezetők nemzetközi napja, amely a hitközségünk számára különösen fontos, hiszen ez olyan alkalom, amikor nyilvánosan is kifejezhetjük megbecsülésünket és szeretetünket irántuk. A Dohány zsinagóga komplexumban, a pesti zsidónegyedben és az ország több zsidó létesítményében, zsinagógájában olyan elhivatott és felkészült idegenvezetők dolgoznak, akikre méltán lehetünk büszkék. Köszönjük a munkájukat!

Angol, héber, német, orosz, spanyol, francia, olasz... Csak néhány nyelv azok közül, amelyeket nagy tudású és nagy munkabírású idegenvezető kollégáink anyanyelvi szinten beszélnek, s amelyeken megosztják az információkat páratlan zsidó kincseinkről, épületeinkről, értékeinkről a hozzánk látogató turistákkal. 

Nélkülük nem ott tartanánk, ahol tartunk: a Dohány utcai zsinagóga komplexum Budapest leglátogatottabb turisztikai helyszíneinek egyike, nem mindegy tehát, hogy itt kik és milyen színvonalon osztják meg a fontosabb ismereteket a külföldiekkel. Mi magunk is tapasztalhatjuk külföldi utazásaink során, hogy egy-egy turisztikai élményhez milyen sokat tesz hozzá a személyes varázs, vagyis az, ahogyan egy-egy idegenvezető körbevezet minket az általa oly jól ismert világban...  Ez is olyan hivatás, amelyet nem lehet az iskolapadban, csak a „terepen", az emberek között megtanulni.

Márpedig a Mazsihisz-BZSH idegenvezetői értik a szakmát: látjuk őket naprón napra, ahogyan fáradhatatlan lelkesedéssel vezetik a különböző csoportokat, s ismétlik el ugyanazt immár századjára, ezredjére, ennek dacára a mosoly ott fénylik az arcukon – hiszen ezt a fárasztó, idegölő munkát másképpen nem is lehet csinálni sokáig, csak elhivatottságból, szenvedélyből és szeretetből...

Köszönjük nekik. S mivel hamarosan beköszönt a tavasz, majd pedig a nyár, s azzal a turisztikai főszezon, kívánunk nekik jó munkát, minél több problémamentes csoportot, sok-sok napfényes időt és kevés esős napot, azaz: minden jót, amit csak kívánhatunk...

(Címlakép: autumnsgoddess/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek