Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”

2023. Május 22. / 15:12


Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”

Nagy sikerrel zajlott le az 1903-ban átadott szegedi Új Zsinagóga felavatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat a múlt hétvégén. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Buk István és a hitközségen szolgáló rabbijelölt, Kendrusz Attila által szervezett, több napos rendezvénysorozaton sokan vettek részt, a múlt péntek esti szombatfogadáson csaknem nyolcvanan jelentek meg, ott volt a Mazsihisz új elnöke, dr. Grósz Andor is.

– Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat – ez a felirat olvasható hatalmas betűkkel a szegedi Új Zsinagógában a Tóra-szekrény fölött, és ezt a régi mondást idézte Kendrusz Attila rabbijelölt is a múlt pénteki szombatfogadáson elmondott dróséjában. 

kendrusz.jpgKendrusz Attila a drósét mondja

A párbeszéd fontosságára és egymás megértésére, elfogadására felfűzött beszédében felidézte a mintegy kétezer éve élt két nagy zsidó bölcs, Hillél és Sámáj esetét azzal az emberrel, aki azzal a kéréssel fordult a két mesterhez, hogy ő betér a zsidó vallásba, ha a bölcsek el tudják neki mondjani a Tórát annyi idő alatt, amíg ő fél lábon áll. Sámáj rabbi elutasította a kérést azzal, hogy az Örökkévaló tanítását nem lehet összefoglalni ilyen rövid idő alatt, ezzel szemben Hillél annyit mondott: „ami neked gyűlöletes, azt mással se tedd meg, ez a Tóra lényege, a többi ennek az értelmezése”.

A múlt pénteki szombatfogadás fontos eleme volt, hogy olyanok számára is meghirdették, akik netán még sohasem jártak zsinagógában vagy nem vettek részt péntek esti szombatfogadáson. A Szegedi Zsidó Hitközség vezetésének kezdeményezése kedvező visszhangra lelt, hiszen a szertartáson láthatólag sokan voltak olyanok, akik érdeklődésből vettek részt a szombatfogadáson.

Mivel a Szegedi Zsidó Hitközség vezetése igen aktívan dolgozik a helyi vallási élet erősítésén, és jó kapcsolatot ápol a helyi közélet vezetőivel, képviselőivel, a hitközségi elnök és a vallási vezető erőfeszítéseinek köszönhetően remélhető, hogy a városban felélénkül a zsidó közösségi élet.

belső.jpgDr. Grósz Andor (jobbra) helyi közéleti vezetőkkel

A múlt pénteki szombatfogadáson részt vett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) nemrégiben megválasztott új elnöke, dr. Grósz Andor is, aki a kidust is megtisztelte jelenlétével. Az eseményen jelen volt Bányai Gábor, a térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Mihálffy Béla parlamenti képviselő, Polner Eörs, a Csongrád-Csanád vármegyei közgyűlés alelnöke és több szegedi önkormányzati képviselő. 

A szombati gyertyákat a helyi hitközség legidősebb és legfiatalabb hölgytagja gyújtotta meg, az előbbi hittestvérünk életkorát természetesen nem áruljuk el, de azt igen, hogy a Szegedi Zsidó Hitközség legfiatalabb kis hölgye mindössze 4 éves.

(Fotóink a szombat bejövetele előtt készültek)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 125 éve született Golda Meir, Izrael „Vaslady"-je
Hírek, lapszemle
Ilyen tévhitek élnek a magyar társadalomban a holokausztról
Élet + forma
Meghívó szabadtéri szombatfogadásra
2023. Május 31. / 15:41

Meghívó szabadtéri szombatfogadásra