Somogyban is megkezdődik a zsidó temetők rendbetétele

2021. November 02. / 10:49


Somogyban is megkezdődik a zsidó temetők rendbetétele

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásában Somogy megyében folytatódik a zsidó temetőkben a megdőlt, megsérült síremlékek helyreállítása. Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője elmondta: Böhönyén, Karádon, Somogyszentpálon és Somogyváron kezdődik meg a munka még ebben az évben.


Mint korábban beszámoltunk róla: a Mazsihisz fontosnak tartja, hogy fokozatosan helyreállítsa azokat a vidéki zsidó temetőket, ahol sérült, megdőlt sírkövek találhatók, és gondoskodik arról is – sok helyütt a helyi önkormányzat bevonásával –, hogy a temetőket a gazos növényzettől is megtisztítsa.

Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a munkálatok ezúttal négy Somogy megyei községben kezdődhetnek el: Böhönyén, Karádon, Somogyszentpálon és Somogyváron.

Az említett településeken található zsidó temetőkben szükséges a törött vagy ledőlt kövek függőbe állítása és összeragasztása, továbbá betonozási munkálatokat is el kell végezni. Mivel a sérült síremlékek száma csaknem száz, így a költségek is eléggé magasak – elérik a 3 millió forintot –, hiszen az előzetes egyeztetések alapján a Mazsihisz vállalja az anyagbeszerzés, a szállítás és a munkát végző szakemberek elszállásolásának költségeit is

A munka nagyságrendjét jelzi, hogy Somogyszentpálon 25 darab, Karádon 53 darab, Böhönyén 17 darab sírkövet kell helyreállítani. A csoportvezető hozzátette: a Somogy megyei Babócsa községben helyreállítják a Lusztig-kriptát is, a munkálatok befejezése jövő nyárra várható. Ez a beruházást a Somogy Megyei Temetkezési Vállalat segítségével valósul meg.

Tamás Pétertől megtudtuk: időközben befejeződött a Békés megyei Dévaványa városban lévő zsidó temető megtisztítása, így hamarosan ott is elkezdődhetnek a sírkövek helyreállítási munkálatai, az ugyancsak Békés megyei Füzesgyarmaton pedig már elkészültek a helyi zsidó temető sérült sírköveinek helyreállításával.

(Címlapkép: a megtisztított dévaványai temető)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden is
2022. Augusztus 14. / 13:57

Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden is

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és az Örökkévaló páncélja
Hírek, lapszemle
Ukrajna: „A gyilkos zsidóüldözést a helyi lakosság követte el"