Sokkolta a Brexit és Cameron lemondása a brit zsidó szervezeteket és Izraelt

2016. Június 24. / 13:21


Sokkolta a Brexit és Cameron lemondása a brit zsidó szervezeteket és Izraelt

Az egész világ döbbenten szemléli az eseményeket: az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, hogy elhagyják az Európai Uniót. A zsidó vezetőket is szemmel láthatóan mélyen megrázták a hírek, bár óvatosan fogalmaznak.


Izrael konzervatív barátainak tiszteletbeli elnöke, Lord Polak a Jewish Chronicle-nek nyilatkozva világosan beszélt: „A zsidó közösség és Izrael számára egyaránt nagyon szomorú nap a mai, de ennek ellenére is ki kell fejeznünk hálánkat David Cameronnak, aki mindig is Izrael kivételesen jó barátja volt és ezután is számíthatunk rá”.

Izrael közbiztonsági minisztere is a lemondott mininszterelnök Izrael-barátságát méltatta, úgy látta, hogy Cameron döntése sajnálatos ugyan, de ismételten bebizonyította vele, hogy felelős vezető és igazi úriember.

A brit zsidóság ernyőszervezete, a Board of Deputies szóvivője azt hangsúlyozta, hogy „bár a kiválásunk az Európai Unióból kétségtelenül meg fogja változtatni szövetségünk kapcsolatait a kontinens zsidó szervezeteivel, ennek ellenére is folytatni fogjuk a közös munkát kollégáinkkal egész Európában, hogy együtt képviselhessük a zsidóság érdekeit nemzetközi szinten is. Ebbéli szándékunk természetesen továbbra is változatlan”. A szövetség elnökhelyettese arról beszélt, hogy a megosztó kampány után remélhetőleg újraegyesül majd az ország és bejelentette, hogy folyamatosan nyomon követik majd a következő hetek eseményeit és értékelik, milyen hatással lehetnek a most kezdődő folyamatok a közösség életére.

A reform főrabbinő, Laura Janner-Klausner szerint, aki nyíltan síkraszállt a maradás mellett „egy ilyen gyorsan változó világban nem dönthetünk úgy, hogy elszigeteljük magunkat és folytatnunk kell a partneri együttműködést európai szomszádainkkal mindazokban a kérdésekben, amelyek egyesítenek Bennünket”.

Egy liberális rabbi, Danny Rich arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban, ha valóban átmeneti vagy tartós gazdasági visszaesésre kell számítania a szigetországnak, a zsidó híveknek fokozottan törődniük kell a társadalom legszegényebb, legkiszolgáltatottabb tagjaival: a döntés árát szerinte nem nekik, hanem a szerencsésebbeknek kell megfizetniük.

Az európai szélsőjobboldal lelkesen reagált a kilépés hírére, a francia Nemzeti Front elnöke elégedettségének adott hangot, amiért a britek „helyes döntést hoztak”, a holland Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders és az olasz Északi Liga élén álló Matteo Salvini egyaránt bejelentette: „most mi következünk”. Az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjének tekinthető Donald Trump is úgy látja, nagy dolog, hogy a britek „visszavették az országukat”.

A The Jewish Chronicle írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek