Reuven Rivlin és Heisler András találkozója Budapesten

2022. Szeptember 15. / 11:22


Reuven Rivlin és Heisler András találkozója Budapesten

Reuven Rivlin, Izrael korábbi államfője és a repülőtérről Izraelből éppen megérkező Heisler András, a Mazsihisz elnöke Budapesten folytatott baráti hangvételű eszmecserét ezen a héten hétfőn. Rivlin a megbeszélésen kifejtette: demokrataként, a liberális demokrácia híveként a Mazsihiszt tekinti a magyarországi zsidó közösség egyértelmű képviselőjének.

A kifejezetten baráti hangvételű beszélgetés során – amelyen jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete is – Rivlin volt elnök hangsúlyozta: Izrael egyértelműen eltökélt abban, hogy felelősséget vállaljon a világ zsidóságáért, minden egyes zsidóért, a diaszpóra tagjaiért. Ez eddig is így volt és a jövőben sem fog változni.

IMG_3091.JPGReuven Rivlin és Heisler András

A volt államfő kifejtette: demokrataként, a liberális demokrácia híveként a Mazsihiszt tekinti a magyarországi zsidó közösség egyértelmű képviselőjének, hiszen a Mazsihisz szervezetét hagyományosan demokratikusan választott személyek vezetik, választásukra és a Szövetség működésére világos szabályok vonatkoznak. Ezt mindenkinek el kell fogadnia – mondotta az Izraelben és a világban ma is nagy tekintéllyel rendelkező politikus.

A megbeszélésen elhangzott: Izrael volt elnöke kifejezetten fontosnak tekinti, hogy Izrael és Magyarország egyaránt működő demokrácia. Meghatározó számára, hogy Magyarországon a zsidó közösség fizikai biztonsága jobb, mint némely nyugat-európai országban és a nemzetközi politikában Magyarország szavazatára Izrael mindig számíthat.

IMG_3105.JPG

Heisler András – egyetértve Rivlin elnökkel – hangsúlyozta, hogy az antiszemita incidensek száma az utóbbi időszakban mind a közbeszédben, mind a szociális médiában emelkedésnek indult. Ez nyilvánvalóan aggasztó tendencia, hiszen az elmúlt időszak komplex kihívásai, az infláció, az energiahelyzet bizonytalansága nyomán társadalmi elégedetlenségre lehet számítani,  ezért ügyelni kell arra, hogy a mostani relatív kedvező helyzet értékeit meg lehessen őrizni. 

Heisler András utoljára 2019-ben találkozott Reuven Rivlinnel az elnök jeruzsálemi irodájában, aki határozottan megvédte a Mazsihisz elnökét az akkor Schmidt Mária által tulajdonolt Figyelő nemtelen támadásától. 

(Címlapkép: Jákov Hadas-Handelsman, Reuven Rivlin és Heisler András. Fotók: Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek