Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

2023. Március 21. / 11:24


Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

Dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke először csak abban állapodott meg Csáki Györggyel, a budapesti ERDA Geodéziai Térinformatikai Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy a cég munkatársai – digitális arhiválás céljából – lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket. Ám a kft. rendkívüli meglepetéssel szolgált: önkéntes munkában, adományként az ERDA elkészítette a temető ortofotó térképét, 3D modelljét és a sírhelyek digitális nyilvántartási rendszerét. 

– Azt hiszem, ezt az esetet bátran nevezhetem nemhogy meglepetésnek, de csodának is, hiszen ilyen hihetetlenül humánus segítségre nem is számítottam – nyilatkozta honlapunknak dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke, a BZSH fenntartásában működő Scheiber-iskola tanára.

Mint kifejtette: múlt év novemberében vette föl a kapcsolatot Csáki Györggyel, a térinformatikai, fotogrammetriai szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkozó ERDA Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy árajánlatot kérjen a salgótarjáni zsidó temető nyilvántartási rendszerének elkészítésére. 

A beszélgetések alkalmával az ügyvezető igazgató megismerhette a hitközségi elnöknek a helyi közösség érdekében végzett, közel kétéves önkéntes elnöki munkáját, megvalósult projektjeit és a jövőbeni terveit is.

starján.jpgA salgótarjáni zsidó temető felülnézetből. Részlet az ERDA által készített adatbázisból

Ki tudja, talán ennek tudható be, hogy az ERDA Kft. munkatársai nemcsak lefotózták a temetőben lévő sírköveket, de az anyaghoz óriási meglepetés is járt. Mint dr. Tóth Andrea fogalmazott: az ERDA – adományként – elkészítette a salgótarjáni temető ortofotó térképét, 3D modelljét, s ezek alapján a sírkövek digitális nyilvántartás rendszerét is, amely okostelefonról elérhető. Ez azt jelenti, hogy aki felkeresi a temetőt, a cég által készített rendszer révén név alapján a lehető leggyorsabban megtalálja bárkinek a sírját. 

Az adatbázis ezen az oldalon érhető el.

A térinformatikai, fotogrammetriai szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkozó ERDA Geodéziai Térinformatikai  Kft. az elmúlt tizenöt évben országszerte több temető – többek között a debreceni zsidó temető – komplett térinformatikai feldolgozását készítette el. Nagy köszönet azért a karitatív tevékenységért, amit a cég a salgótarjáni zsidó közösség érdekében az elhunytak emlékének méltó megőrzéséért tett!


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Oktatás
Életre szóló angol alapok a BZSH Benjamin ovijában
Élet + forma
Barbra Streisand kapja az idei zsidó Nobel-díjat
Megemlékezések
Ma van Radnóti Miklós születésnapja
2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja