Példamutató munka – Ők az idei „Zsidóságért díj” kitüntetettjei

2022. December 11. / 18:48


Példamutató munka – Ők az idei „Zsidóságért díj” kitüntetettjei

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlésén a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában adták át az idei Zsidóságért díjakat öt arra érdemes személynek. Az elismerést Dr. Havas Judit, Schmidt Orsolya, Dr. Farkas Ciprián, Márkus Sándor vehette át a magyarországi zsidóság érdekében végzett, példamutatóan magas színvonalú munkájáért. Posztumusz Zsidóságért díj kitüntetést kapott Raáb András, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség idén elhunyt elnöke az elismerést fia Raáb Gábor vette át.

Raáb Gábor, Dr. Havas Judit, Dr. Farkas Ciprián, Schmidt Orsolya, Márkus SándorRaáb Gábor, Dr. Havas Judit, Dr. Farkas Ciprián, Schmidt Orsolya, Márkus Sándor

Az elismeréseket Heisler András elnök és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató adta át. Az alábbiakban a díjazottak laudációjából idézünk.

Életet teremteni a hűség révén a pusztulásból: 
Posztumusz-díj / Raáb András, a Kiskunhalasi Zsidó Hitözség néhai elnöke 
Az alig hetven év bő harmadában, mert nem egészen hetven évet adatott élnie a földön, a kiskunhalasi zsidó hitközség vezetője volt, a majdnem teljes pusztítás után született és ott, ahol egykor nagy zsidó közösség volt, vigyázott, hogy legyen valami akkor is, amikor már csak a maradék maradékát lehetett vigyázni.

A magyar kultúra egységesítése a humanizmusban: Dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész
Hosszú évtizedek óta ugyanazzal a lendülettel, erővel, finomsággal dolgozik, érzékeny és magabiztos művészete elemzőkészségének ugyanolyan élességét és pontosságát mutatja, mint az, ha szaval, úgymond, mindig másokról, közvetítő jelleggel beszél, nekünk, a zsidó közösség ennek a közvetítő tevékenységnek nagyon sokat köszönhet.

A figyelmes intézményépítő: 
Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogó Város polgármestere
Megválasztása óta szinte páratlan tapintattal, előzékenységgel és határozott döntések sora révén biztosította a kicsi, de lelkes soproni zsidó közösség igényeit. Munkássága lehetővé tette, hogy egy vidéki kis hitközség újra saját, kóser közösségi központjában működhessen, biztonságban, megbecsülésben.

Aki jövővé tette a múltat, reménnyé az emlékezetet: 
Schmidt Orsolya a Pápai Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője
Hosszú évek óta szívós, szenvedélyes munkabírással harcol a megváltoztathatatlan múlttal, de nem csak a múlttal, hanem a múltért is, hogy jövővé legyen, hogy Pápa városának egykori zsidósága, eltűnése után is jelen lehessen a város életében.

Kitartani, ameddig csak kell:
Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség korábbi elnöke
Szombathelyen dacolva a körülményekkel, életben tartott, működtetett egy közösséget, amikor kellett, úgy adta át a stafétát, hogy örökös, tiszteletbeli elnökként tekintsen rá mindenki. Szolgált, ameddig kellett, aztán tudott, amikor az idő erre is elérkezett, távozni, közmegbecsülés vette és veszi körül mindezekért.

Fotó: Szentgyörgyi Ákos

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon
Kultúra
Steven Spielberg életműdíjat kapott a Berlinalén