Nagy közös hanuka a Rumbach-ban, avagy szimultán örömünnep elsőre

2022. December 20. / 09:52


Nagy közös hanuka a Rumbach-ban, avagy szimultán örömünnep elsőre

Szerző: Kácsor Zsolt

Mintegy négyszázan vettünk részt az első hanukai láng meggyújtása alkalmából rendezett ünnepi összejövetelen, amelyet tizenkét zsidó szervezet tartott vasárnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Volt sok gyerek, sok játék, sok kvízkérdés, sok fánk és sok gól – ugyanis a „hivatalos” kezdés előtt a foci vb döntőjét is együtt néztük. Ja, és volt sok matt is – ez utóbbiakat Kunos ügyvezető osztotta szimultán üzemmódban…

A vasárnap este bebizonyította: ha tizenkét zsidó szervezet összeáll, akkor lehetséges mintegy négyszáz ember számára emlékezetes, egyszerre liturgikus, s egyszerre szórakoztató estét varázsolni a hanukai gyertyatartó első lángjának meggyújtása alkalmából. Az ötlet Deutsch Péter rabbi és Horváth József Mazsihisz-alelnök fejéből pattant ki pár hete, mégpedig annak apropóján, hogy éppen azon a napon rendezik a futball világbajnokság döntőjét, amikor a hanukkia első gyertyáját meg kell gyújtani. 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__8717.JPGEgy argentin- és egy francia drukker...

Mivel sokan szeretik a focit, és még többen a fény csodájának ünnepével együtt járó édes örömöket, a kettőt talán össze is lehetne hozni, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor gyertyát gyújtani: micva. 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9189.JPGA fellobbanó fény csodája

Akár az ókori Izrael 12 törzse, most is pontosan 12 szervezet állt be a rendhagyó kezdeményezés mögé (a listát alul megtekinthetik), s ennek eredményeként torokszorítóan felemelő érzés volt több száz hittestvérünk társaságában imádkozni. 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9085.JPGKözös ima a gyönyörű térben. Baloldalt a nők, jobbra a férfiak

Radnóti Zoltán főrabbi beszélt a hanuka csodájáról, a gyertyagyújtás szertartását Schőner Alfréd főrabbi (címlapképünkön), a rabbiképző volt rektora vezette, az imádkozást pedig Deutsch Péter rabbi. Nemcsak fénnyel, de élettel telt meg a Rumbach zsinagóga, amikor ebben a gyönyörű, szakrális térben több száz ember imádkozott, s énekelte közösen a hanukai dalt, a Maoz Curt.

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9048.JPGDeutsch Péter rabbi

Arról nem is beszélve, hogy a résztvevők zsidó szokás szerint élhettek az adományozás örömével: mivel a belépő a tizenkét szervező közösségnek köszönhetően nulla forintba került, s ezért a pénzért még egy fánk és egy forralt bor is járt ajándékba, illett hát adakozni. Az összegyűlt több mint százezer forint a Jaffa családsegítőt gazdagítja majd.

221218 Hanukka_Rumbach_PT__8662.JPGA virtuális valóságban...

A szervezők a legkisebbektől kezdve a legidősebb korosztályig minden generáció szórakoztatásáról gondoskodtak. 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__8973.JPGMelyiket válasszam...?

Míg a gyerekek a virtuális játékok világában kalandozhattak, részt vehettek a Hanoár és a Hásomer ifjúsági szervezetek foglalkozásán,addig a felnőttek meccset néztek, majd egy részük elvonult egy kvízversenyre, egy kisebb részük pedig egy szimultán sakkversenyre dr. Kunos Péterrel, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetőjével. Jelen sorok írója is leült egy táblához, hogy alig félórával később egy mattot követő kézfogással távozzon az asztaltól – sajnos a mattot az ügyvezető adta. 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9271.JPGDr. Kunos Péter lép és matt

Két dolog vigasztalt: egyrészt a nyolc játékos közül mindössze egy akadt, akinek Kunos Péterrel szemben sikerült döntetlent elérni, a többiek mind kikaptak, sőt, volt, aki gyors egymásutánban kétszer; a másik vigasztaló mozzanat pedig az volt, hogy mielőtt megsemmisítő mattot kaptam volna, az utolsó leheletemmel még adtam egy sakkot Kunos ügyvezető királyának. (A szimultán játékhoz szükséges készletet a Magyar Sakkszövetség bocsátotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönet az önzetlen segítségükért!)

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9015.JPGHorváth József Mazsihisz-alelnök, az est egyik főszervezője

Lógó fejjel kullogtam a kvízjátékot játszó négy csapathoz, hátha ott több sikerélményem lesz – de a kőkemény kérdéseket látva roppant megörültem neki, hogy legalább a kvízbe nem szálltam be. Érzékeltetésül, hogy milyen tudással kellett fölvértezve lennie annak, aki játékba mert szállni, következzék pár kérdés a kvízből:

– A Talmud szerint hány embert kell megajándékozni hanuka idején?
– Mit jelent a hanuka másik elnevezése, a Hág Háurim?
– Milyen dátumot ad ki ez az anagramma: déli hunok ösztöne visz?
– A hanuka melyik napja a 'Zot Hanuka?
– Jonatán után ki lett a makkabeusok vezetője?

Ne tessenek csodálkozni, megmondtam előre, hogy nehéz kérdésekkel kellett szembenézniük a játékosoknak… A kvízmester Tóth Mihály volt, aki legalább olyan keményen megdolgozott, mint a játékosok, hiszen a kérdések összeállítása sem volt egyszerű feladat, de az eredményhirdetés sem, ugyanis egy-egy holtverseny született. A játékban összesen 29 pontot lehetett elérni, a két első helyen végzett csapat 21-21, míg a két második helyre szorult csapat 19-19 pontot tudott szerezni. (Na ugye… 29-ből 21… Mondom, hogy nehéz volt.) 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9375.JPGTóth Mihály feladatot oszt

A holtversenyben lévő első két csapatnak Radnóti főrabbi tette föl a mindent eldöntő kérdést, aki (dacára annak, hogy improvizálnia kellett) igen nehéz feladvány elé állította a játékosokat. A kérdése abból indult ki, hogy a Talmud szerint a két nagy bölcs, Hillél és Sámmáj azon is összevitatkozott, hogy a hanuka napjai szerint mindig eggyel több, vagy mindig eggyel kevesebb gyertyát kell-e meggyújtani? Logikus a kérdés, hiszen ha első nap meggyújtjuk mind a nyolc gyertyát, majd minden nap eggyel kevesebbet lobbantunk lángra, ezzel azt fejezzük ki, hogy egyre fogy az olaj a gyertyatartóban. Ha viszont első nap csak egyet gyújtunk, majd minden rákövetkező nap eggyel többet, akkor ezzel azt fejeznénk ki, hogy egyre növekszik a csoda maga. De miért győzött az utóbbi szokás? 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9111.JPGRadnóti főrabbi kérdése döntött

Radnóti főrabbi kérdése tehát úgy hangzott, hogy Sámmáj vajon melyik tórai ünnepre hivatkozva érvelt a visszafelé való gyertyagyújtás szokása mellett? Juszt sem árulom el a helyes választ, tessenek utánaolvasni, ezzel is gazdagodik a kedves olvasó tudása… Viszont a 4-es számú csapat tudta a választ, így ők nyerték meg azt a 30 ezer forintos étkezési utalványt, amelynek értékét a Síp utcai Kosher Deliben fogyaszthatják el. 

221218 Hanukka_Rumbach_PT__9383.JPGA győztes csapat. Gratulálunk!

Nem csodálkoztam rajta, hogy a 4-es csapat nyert, ugyanis csak nőkből állt, nekem pedig régóta az az érzésem, hogy a nők bizonyos értelemben sokkal okosabbak és életrevalóbbak a férfiaknál… Megérdemlik a győztesek, hogy itt álljon a nevük: Frölich Erika, Hajdú Mariann, Hornyik Anna, Jávor Judit és Jelinek Éva

Ja, és a vb döntőt, mint mindenki tudja, az argentinok nyerték. De ez nem olyan fontos. A fontos az, hogy együtt voltunk több százan édességben és boldogságban – s ebbe még az a fránya matt is belefért…

A rendezvényt támogató 12 szervezet: a Bethlen téri körzet; a Hegedűs utcai körzet; a Hunyadi téri körzet; a Lágymányosi körzet; a Páva utcai körzet, a Dózsa György úti körzet; a Bét Orim közösség; a Maccabi VAC; a Hánoár Hácioni ifjúsági szervezet; a Hásomér Hácáir ifjúsági szervezet; a Mazsihisz ifjúsági szervezete; s végül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). 

Fotók: Mazsihisz – P. T. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek