Magyar zsidó szervezetek az antiszemitizmus elleni magyar stratégiáért

2023. Január 24. / 09:37


Magyar zsidó szervezetek az antiszemitizmus elleni magyar stratégiáért

Az Európai Bizottság (EB) 2021 októberében készítette el az Antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató európai uniós stratégiát, majd javasolta az uniós tagországok kormányainak, hogy készítsék el a saját nemzeti stratégiájukat is. A Mazsihisz magyar zsidó szervezetekkel összefogva segíteni kívánja a kormány munkáját egy munkaanyaggal, ezért a Szövetség meghívására az érintett szervezetek a Mazsihisz székházában megtartották első tanácskozásukat.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) és az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee – AJC) támogatásával  elkészített egy tervezetet, amely a végső formájában munkaanyagként segítséget nyújthat a magyar kormánynak az antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató nemzeti stratégia megalkotásához.

E tervezet megvitatására gyűltek össze hazai zsidó szervezetek képviselői a napokban a Mazsihisz Síp utcai székházában.   

Az összejövetelen Heisler András, a Mazsihisz elnöke kifejtette: az Európai Bizottság (EB) 2021 októberében készítette el az első Antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató európai uniós stratégiát, amely nemcsak a gyűlöletbeszéd, rasszizmus, kirekesztés ellen kíván megoldásokat javasolni, hanem hangsúlyozottan célja az európai zsidó közösségi és vallási élet támogatása, erősítése, felvirágoztatása is. 

Heisler András hozzátette: mivel az EB azt javasolta az Európai Unió tagországainak, hogy a kormányok saját hatáskörben készítsék el a saját nemzeti stratégiájukat is, a Mazsihisz több más magyar zsidó szervezettel összefogva úgy döntött, segíteni kívánják a magyar kormány munkáját egy közösen kidolgozott munkaanyaggal. 

A megbeszélésen elhangzott: méltatásra érdemes, hogy a magyar kormány a nemzetközi politikai és diplomáciai testületekben, szervezetekben folyamatosan Izrael mellett foglal állást, kiáll a Zsidó Állam mellett az ENSZ-ben olyan esetekben, amikor a szervezet Izrael ellen kíván elvtelen határozatot hozni. 

Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) budapesti képviseletének vezetője a nemzetközi törekvések és példák bemutatása mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy miképpen az antiszemitizmus elleni küzdelem, úgy a magyar zsidó élet támogatása is fontos része a stratégiának.

Kiemelte az EU által meghirdetett mintegy 20 millió eurós forrást, amely a rasszizmus, kirekesztés, hátrányos megkülönböztetés ellen harcoló civil szervezetek számára nyújt támogatást.

A találkozón a zsidó szervezetek képviselői kifejtették véleményüket a Mazsihisz, a WJC és az AJC által elkészített tervezetről, ahhoz számos javaslattal éltek. Nagyobb hangsúlyt javasoltak a hazai zsidó közösségi élet segítése érdekében a kultúra, a művészetek, a zsidó civil élet támogatására.  

A munkát folytatják egy végleges, s mindenki számára elfogadható munkaanyag elkészítése érdekében, amelyet majdan megküldenek a magyar kormánynak.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek