Lág Báómer, örömünnep és tábortűz a 33. napon

2010. Április 30. / 16:40


Lág Báómer, örömünnep és tábortűz a 33. napon

Halmos László írása alapján / Izraeli Hírlevél

Május elsején este, a szombatnap kimenetelével megkezdődik a tavaszi ünnepkör következő jeles napja, Lág Báómer örömünnepe.


Mi is a Lág Báómer?

Az Ómer jelentése: gabonakéve.
És számláljátok a napokat az ünnep (Pészách) másnapjától, attól a naptól, amelyen elhozzátok a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet.” (Mózes III. könyve, 23 fejezet, 15 vers)

A hetedik hét eltelte utáni, ötvenedik nap Sávuot („Hetek”) ünnepe.A Pészáchtól számított 33. napról való megemlékezés újabb keletű. A napot a 33-as szám héber betűjelzése, a Lámed-Gimel alapján Lág Báómernak nevezik. Lág Báómer – az Ómer számlálás 33. napja.

Miről nevezetes ez a nap?

A közel 1900 évvel ezelőtt élt Akiba rabbinak a Talmud szerint 24,000 tanítványa volt. Éppen az Ómer számlálás alatt, vagyis a Pészách és a Sávuot közötti időszakban járvány tört ki közöttük, amely ezrek halálát okozta. A járvány az Ómer számlálás 33. napján megszűnt. Ezért a hagyományőrző zsidók az Ómer számlálás hét hetében nem rendeznek esküvőket, még csak nem is borotválkoznak – kivéve ezt a harmincharmadik napot. Ez viszont örömünnep.

Lág Báómer az idén szombat estétől vasárnap estéig tart

A hagyomány szerint Akiba rabbi tanítványa, a római megszállók elől a Gálil hegyeiben bújkáló Bár Jocháj rabbi ezen a napon fedte fel tanítványai előtt a Kábbálá, az ősi tudás titkait. Neki tulajdonítják a zsidó ezotérika alapvetésének számító „Zohár” (Ragyogás) misztikus irat szerzőségét.

Bár Jocháj rabbi az ősi iratok szerint fiával 12 éven át egy barlangban rejtőzött. Ez idő alatt írta meg a rejtett tudással foglalkozó művét. Amikor tudomására jutott, hogy a rá kirótt halálos ítélet már nem érvényes, előjött rejtekéből, mi több, egyenesen Rómába hajózott. Magától Hadrianus császártól kérte a zsidó vallás parancsait, így a körülmetélést tiltó korábbi törvények eltörlését. Küldetése sikerrel járt.

Az ünnepség leglátványosabb aktusára Lág Báómer előestéjén kerül sor, amikor a zsidó közösségek az egész világon tábortüzeket gyújtanak.

Közösségi Lag Ba Omer a Kiscelli Múzeum kertjében

Május 2. vasárnap, 18:00 órától
Közösségi Lag Ba Omer, tábortüzes piknik és örömzene a Kiscelli Múzeum kertjében Verő Tamás rabbival (Frankel Leó út)
Pontos cím: Budapest III. ker., Kiscelli utca 108.

(További információ és jelentkezés Bartha Anitánál / Kidma Egyesület a kidma.hungary@gmail.com email címen, részvételi díj 600 Ft.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Merényletre készültek egy német zsinagóga ellen

Kommentek