Késsel felszerelkezett férfi akart bejutni a Dohány utcai zsinagógába, őrizetbe vették

2023. Február 14. / 14:39


Késsel felszerelkezett férfi akart bejutni a Dohány utcai zsinagógába, őrizetbe vették

Egy katonai egyenruhába öltözött, késsel felfegyverkezett férfi tegnap a korai esti órákban három kapunál is megpróbált bejutni a Dohány zsinagóga területére. A zsidó hitközség biztonsági szolgálatának jelzése alapján a külföldi férfit a TEK műveleti egysége elfogta. A 29 éves lengyel állampolgárt a fővárosi rendőrök felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására. A további eljárást a BRFK folytatja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Tevékenység-irányítási Központját tegnap 19 óra 14 perckor értesítette a hitközség biztonsági szolgálata, mert körülbelül egy órával korábban egy férfi megpróbált bejutni az épületbe. A biztonsági őrök a bejelentésükkel egy időben elküldték az esetről készült kamerafelvételt is, amelyen jól látszik, hogy a katonai ruházatot viselő, szakállas férfi félmeztelenre vetkőzött és a kezében kést tartott – írja közleményében a BRFK. 

beh.jpgA biztonsági kamera felvétele

Mivel az esemény kapcsán az esetleges terrorista célzat sem volt kizárható, a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítői a kiterjesztett környezeti adatgyűjtés során az elkövetőt és annak tartózkodási helyét beazonosították, majd a 29 éves lengyel állampolgárt szálláshelyén – egy, a zsinagóga közeli hostelben – a TEK műveleti egysége elfogta.

A férfit a fővárosi rendőrök felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására. A további eljárást a BRFK folytatja.

(Címlapkép: a biztonsági kamera felvétele)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek