Heisler András: „Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk"

2023. Február 12. / 16:17


Heisler András: „Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk"

Szerző: Kácsor Zsolt

– Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat – közölte Heisler András, a Mazsihisz elnöke ma délután a Budavári Önkormányzat Kapisztrán téri főépületében elmondott tárlatmegnyitó beszédében. A városháza aulájában a Fortepan révén egy olyan fotókiállítás nyílt meg, amely a 78 évvel ezelőtti ostrom nyomait mutatja be I. kerületi helyszíneken keresztül. 

A budai várban lévő Kapisztrán tér, Bécsi kapu tér, valamint az Ostrom utca és a Széna tér egy-egy pontján kihelyezett kiállítás válogatást mutat be az 1945. február 11-13 közötti kitörési kísérletben részt vett német katonák Ungváry Krisztián történész által kutatott és megírt életrajzából, visszaemlékezéseiből.

20230212_142751.jpgIdeiglenes katonatemető a Hunyadi János utcában. (A kiállított képek egyike, forrás: FORTEPAN)

Egyúttal az első kerület Kapisztrán téren található polgármesteri hivatalában is nyílt egy tárlat, amely a kerületben 1945-ben készült képekből ad áttekintést. A városháza aulájában a mai tárlatmegnyitón beszédet mondott V. Naszály Márta polgármester, a kiállítást Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke nyitotta meg. 

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a Mazsihisz elnökének beszédét.

HEISLER ANDRÁS: KÉREM A KORMÁNYT, HOGY MINDEN EREJÉVEL BIZTOSÍTSA A FÉLELEMNÉLKÜLISÉGET

Tudják, hogy mi az a kipa? Ez a pici sapkácska, fejfedő, jarmülke vagy éppen sabeszdekli, amit a zsidó férfiak  a fejükön hordanak.  A Talmudban áll néhány szép bekezdés arról, hogy a fejünk betakarása a jámborságról, az istenfélelemről tanúskodik, arról, hogy soha nem felejtjük el, ki az, aki felettünk őrzi a Világot.

Péntek este, mikor kiléptem a zsinagógából, biztonsági okok miatt megkértek, vegyem le a kipát a fejemről. Ez volt az első ilyen eset, amióta eszmélek. Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros, volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat.

Szélsőjobboldali, újnáci csoportok garázdálkodnak a városban, és próbálnak történelmi pillanatokat sajátjuknak tekinteni, kisajátítani. A Becsület Napja egy példa erre. Az eseményt szervező neonáci csoportok a nemzeti történelmi hagyományok örököseinek tekintik magukat, és ebből a pozícióból terjesztik gyűlöletkeltő programjukat, ami diszkriminációra és fizikai erőszakra ösztönöz. A történelmi emlékezet higgadt formálásának jogos igénye helyett életveszélyes, szélsőséges kommunikációval, vagy éppen ezek tűrésével találkozunk a fizikai és a virtuális térben egyaránt.

Nyugodtan leszögezhetjük: a Kitörés emléktúra nem ártalmatlan sportesemény! Minden év február 11-én neonáci csoportok menetelnek hol a budai várban, hol a budai hegyekben, és minden esztendőben előkerülnek a betiltott önkényuralmi jelképek.

A Becsület Napja néven emlékezők azt a kitörési kísérletet idézik, amelynek több mint negyvenezer áldozata egy esztelen vezetési döntés eredményeként, céltalanul, esélytelenül és reménytelenül kényszerült meghalni. A kitörést elrendelő parancsnok nem hősi tettet hajtott végre, hanem saját katonái tömeggyilkosságát idézte elő.

20230212_142304.jpgV. Naszály Márta polgármester és Heisler András a tárlatmegnyitón

Ma Ukrajnából nap mint nap az embertelen rombolás képeit követjük, s óhatatlanul felsejlik bennünk Budapest 1945-ös lerombolásának, a világháború emberi szenvedéseinek és a mai Oroszország semmivel nem indokolható agressziójának képi párhuzama. Megmagyarázhatatlan az uszítás, ami embercsoportok ellen zajlik, a pusztítás, amit emberek embertársaik ellen követnek el. Megmagyarázhatatlan a városok romba döntése, infrastruktúrák lebombázása, iskolák, kórházak tönkretétele, a polgári lakosság elképzelhetetlen szenvedése. S minden korban megmagyarázhatatlan a tömegsírok névtelensége.

A Mazsihisz ezért is tartja fontosnak és tiszteletreméltónak a három budai kerület közös emlékezését. A budai polgármesterek – politikai oldalakon átívelően – évek óta példát mutatnak az emlékezés kultúrájának méltó formálásában. Nem elegendőek a szavak, ők tesznek az újnáci ideológiák terjedése ellen. Köszönet a polgármestereknek, az önkormányzatoknak aktivitásukért.

A mi kis fejfedőnk, a kipa neve héberül kupolát jelent. A Vaskupola pedig a világ leghatékonyabb rakétavédelmi rendszere, amit Izraelben hat év alatt sikerült kifejleszteni. Kipánk viselésének szokása ennél sokkalta régebbi időkre nyúlik vissza. 

Fizikai védelmet ugyan nem, de egyfajta spirituális biztonságot mindenképpen nyújt nekünk. Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk. Arra kérem ezért Magyarország kormányát, minden erejével biztosítsa bármely kisebbség számára a félelemnélküliséget. A tegnapi nap tanulsága szerint van még mit tenni ezért.  

 (Címlapkép: Heisler András a megnyitó beszédét tartja. Fotó: Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek