Grósz Andor: A Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatát Izrael Állammal

2023. Május 24. / 13:45


Grósz Andor: A Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatát Izrael Állammal

„Számomra Izrael Állam egy olyan hely, amire, ha gondolok, mindig tudom, hogy ott áll mögöttem, erőt meríthetek belőle, számíthatok rá. Viszonyítási pont, szellemi hátország, egy olyan keret, amely egybeköt a világ bármely pontján élő zsidókkal” – fogalmazott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke vasárnap a budapesti Szent István parkban, a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen.

Az alábbiakban dr. Grósz Andor beszédét közöljük:

Nagy öröm számomra, hogy Önökkel együtt ünnepelhetem Izrael Állam fennállásának 75. évfordulóját. Izrael és a Szentföld nemzedékeken keresztül fontos orientációs pont volt, és az eleven emlékezetben élt. Így nem csak a 75 évet ünnepeljük, hanem az ellőttünk járó sok száz emberöltő kötődését ahhoz, amit ma Izraelnek nevezünk.

Diaszpórában élő zsidóként mindig is fontos volt számomra, hogy van egy ország, amely figyel ránk, gondunkat viseli, felszólal értünk, bárhol is éljünk a világon. Külön öröm számomra az is, hogy hazánk, Magyarország, kiváló viszonyt ápol Izraellel. Erec Izrael számos olyan közös emlék és kötődés helye, amely összeköti a zsidókat egymással, de azon túl is mutat, hiszen számos más nép számára szintén szent vagy kulturálisan jelentős.

Ükszüleink és dédszüleink a vallásos érzület mellett a Szentföldre egy olyan helyként is tekintettek, ami történeti regények által megélhető, társasutazások által felkereshető, útleírásokban megörökíthető, újságok ifjúsági rovataiban a hozzá fűző kötődés továbbadható. Nagyszüleink, szüleink nemzedéke már olyan helyként is gondolt rá, ahol élni, újrakezdeni lehet, modern nemzeti közösséget hozva létre. A Soá tapasztalata még inkább megerősítette ezt bennük.

Számomra Izrael állam egy olyan hely, amire, ha gondolok, mindig tudom, hogy ott áll mögöttem, erőt meríthetek belőle, számíthatok rá. Viszonyítási pont, szellemi hátország, egy olyan keret, amely egybeköt a világ bármely pontján élő zsidókkal. Nehéz ezt a köteléket racionálisan elmagyarázni, a magyar nemzeti közösség tagjai talán érthetik.

A hazám Magyarország, édesanyám nyelve – amit megtanultam tőle – a magyar, de alapvető fontosságú az aktív, kreatív és eleven kötődés Izrael Államhoz, s talán így van ez minden zsidó számára.

Mindannyiunk számára fontos, hogy Izrael Államnak jó kapcsolata legyen azzal az országgal, ahol élünk, ahogyan az is lényeges, hogy Izrael Állam prosperitása, jóléte és súlya a világban meghatározza a zsidók helyzetét a diaszpórában. Ebben játszhatunk mi is, közösségként és hétköznapi emberként egyaránt aktív szerepet.

Külön büszkeséggel tölt el minket, magyarországi zsidókat, hogy Theodor Herzl és Max Nordau mellett Magyarországról kivándorolt zsidók tízezrei vettek részt hálucként Izrael állam építésében, modern kultúrájának és társadalmának megteremtésében a kibucokban dolgozóktól az államigazgatásig, az egyetemekig, a művészetekig és a sportig.

A Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatát Izrael Állammal, és aktív együttműködést alakítson ki Izrael budapesti nagykövetségével, valamint az Izraeli Kulturális Intézet helyébe lépett Merkazzal.

Magyarországi zsidóként talán mindannyian rokoni szálaink, családi kötődéseink révén hidat képezünk a két ország között. A Mazsihisz nevében boldog születésnapot kívánunk Izraelnek!

Ám Iszráel Háj!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Helló jövő: dróntaxikat teszteltek Izraelben
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A niszán hónap ünneplése
Zsidó világ
A testbe írt belépőjegy – a szövetség jele