Dr. Nógrádi Péter Izraelben: „Együtt imádkoztunk a túszokért és a katonákért"

2024. Június 18. / 12:27


Dr. Nógrádi Péter Izraelben: „Együtt imádkoztunk a túszokért és a katonákért"

– Az izraeli emberek az összefogása példa nélküli volt és van, ami reményt ad. Ez a háború a zsidó hazát újjáteremtő háború – írja a honlapunknak küldött cikkében dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke, aki a Szövetséget képviseli a JDC által szervezett Stronger Together (Együtt Erősebbek Vagyunk) című összejövetelén, amelyen 26 ország zsidó vezetői képviselik közösségüket. A résztvevőket Jichák Hercog államfő is köszöntötte.

A Mazsihisz képviseletében – American Distribution Committee meghívására – veszek részt a JDC által szervezett Stronger Together (Együtt Erősebbek Vagyunk) Európai értekezletén Tel Avivban.

thumbnail_IMG_4195.jpgDr. Nógrádi Péter

Az esemény célja – az európai zsidó közösségek vezetőinek összehozásán túl – az Izraellel és az európai zsidó közösségek egymással való szolidaritásának erősítése. A négy napos programon 26 ország 33 zsidó közösségének 65 vezetője és a JDC különböző programjainak szakemberei vesznek részt.

Az első napon a résztvevőket Jichák Hercog, Izrael állam elnöke, Annie Sandler, a JDC elnöke, majd Stefan Oscar, a JDC Európai Afrikai és Ázsiai programigazgatója köszöntötte.

A túszokért és az IDF-katonáiért együtt imádkoztunk rabbi Michael Paley vezetésével majd közösen elmondtuk a Sehejanu áldást.

Előadást tartott dr. Micah Goodman, a jeruzsálemi Shalom Hartman Intézet Kogod Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. Micah-t a Jerusalem Post 2017-ben az 50 legbefolyásosabb zsidó közé, a Liberal Magazine pedig 2019-ben a 100 legbefolyásosabb izraeli közé sorolta.

Dr. Micah Goodman rendkívül szenvedélyes és egyben tudományos előadásában az izraeli társadalmat alapjaiban megrázó és átalakító traumáról beszélt, amit a Hamász október 7-i terrortámadása okozott. 

Az izraeli társadalmat meglepte a Hamász-terrortámadás brutalitása és a támadás mértéke. Az izraeli biztonsági szolgálatokat felkészületlenül érte 3 ezer terrorista összehangolt és szervezett támadása. 

A második trauma, ami az izraeli társadalmat érte, az IDF és az állami intézmények felkészületlensége és késlekedő reakciója volt. 

A harmadik meglepetés az izraeli lakosság és közösség önkéntes segítség nyújtása volt. A háború első napjaiban a déli települések megvédésében önkéntesen vettek részt. Külföldön élő izraeliek hazautaztak, hogy részt vállaljanak hazájuk megvédésében. Az izraeli fiatalok ezrei jelentkeztek katonai szolgálatra. Az állami intézményeket váratlanul érte és sokkolta a támadás és annak következményei. Az izraeli emberek az összefogása példa nélküli volt és van, ami reményt ad. Ez a háború a zsidó hazát újjáteremtő háború.

Dr. Nógrádi Péter
a Mazsihisz alelnöke

(Illusztráció: a JDC székháza Izraelben, fotó: Henry Morgenthau, Sr. / American Jewish Joint Distribution)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek