Debrecenben nincs TubiSvat faültetés nélkül

2022. Január 18. / 19:15


Debrecenben nincs TubiSvat faültetés nélkül

Már második éve, hogy a hagyományos nagyváradi, szatmárnémeti hittestvéreinkkel közösen rendezett, faültetéssel egybekötött megemlékezés a COVID helyzethez igazodva módosult. Idén, a vírushelyzet miatt csak szűk körben került erre sor. Tavaly, a nemzetközi TubiSvat zoom-programba kapcsolódtunk be.

Idén, a Svat 14-i máriv ima után, azaz már Svat 15-én a szabályok betartásával találkoztunk a régi mikve oldalán. Itt már a 3 éves hagyományt őrző fák egy újabb kajszibarack fával szaporodtak.  Az ültetésnél előszőr a rangidős Kis András, a közelmúltban születésnapját ünneplő hittestvérünket tiszteltük meg. Shmuel Faigen rabink, Éliás Viktor kántor mellett a többi hittestvérünk segített a fa méltó és szakszerű elhelyezésében. A nőegylet tagjai, és a szabadegyetem „törzsgárda” hallgatói is gyorsan és ügyesen dolgoztak az ültetésben. A -2 C fok nem ideális a faültetésre, de a szimbolikus micve feledtette a hideget. Az ültetés ünnepén (hág hánotéá) igazán a Szentföldön szokás ilyenkor fát ültetni, hiszen ott jobb az időjárás. Az eddig közösen elültetett gyümölcsfák szépen gyarapodnak, jó talajon élnek. Reméljük, az új, ifjú fa is beáll majd termők közé.

Tbisvat-debrecen.jpg

A „fizikai” munka után a kellemes kulináris élvezet következett a zsinagóga női részén. Az ízléses gyümölcstálakkal megterített asztalon a távolságtartás mellett forró tea kíséretében Shmuel Faigen rabbink a fa szimbólumával kezdte tanítását, a gyökerek fontosságának meghatározó jelentőségével. A magból a jóság exponenciálisan nőhet ki. Közösen mondtuk el a szokásos brochékat a gyümölcsökre. Az éneklés nem maradt el a rabbi irányításával. A közönségben „profik” is voltak, valamint a kántorunk és a Rachel nőegylet kórusának több tagja. Nem maradt el a „Szól a kakas” sem, mely nélkül nincs program nálunk.

A fa, és termései szimbolikusan az egész délutánt körbe fonták – a Svat hó15. beköszöntésének óráiban. Tu biSvat 15-én a reggeli ima után a kiduson középpontban ismét a gyümölcsök álltak.

A fák a folytonosság szimbólumai, mi újra fát ültetünk a közösségi egységre gondolva romániai hittestvéreinkkel.

Nemes szándékunkat reméljük, hogy meghálálja az Ö…Való, és a természet is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek