Családi bárheszsütéssel zárta az évet a Rumbi Tanház

2023. Szeptember 20. / 14:12


Családi bárheszsütéssel zárta az évet a Rumbi Tanház

Különleges családi programmal zárta a 5783-as évet a Rumbi Tanház: a gyerekek a felnőttek segítségével hálá águlát (kerek bárheszt) sütöttek, amely a zsidó újév, a Ros Hásáná hagyományos kalácsa. A rendezvényen Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója adott tanítást a bárheszről és annak hagyományáról a zsidó életben.

Amint azt Rapi Legény Zsuzsanna, a Rumbi Tanház vezetője elmondta: újra gyerekzsivajtól, hórától, étkezési áldásoktól zengett a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházának belső udvara a Judafeszt idején. 

Mint fogalmazott: „a rendhagyó eseményt az újévi készülődés hangulata hatotta át, készült a hálá águlá, a ros hásánái kerek kalács. Gyúrtunk, dagasztottunk, kelesztettünk és csodálatos négyes fonással készítettük el a szebbnél szebb kalácsokat. A frissen sült kalácsok illata betöltötte a Síp utca épületét és szemet gyönyörködtető lett a végeredmény”. Közben szólt a zene, és a gyerekek a felnőttekkel együtt különböző táncokat tanultak. 

A rendezvényen Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója adott tanítást a bárheszről és annak hagyományáról a zsidó életben, míg a madrichák (ifjúsági vezetők) kvízjátékkal tették érdekesebbé a progamot.Az eseményen részt vett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője és Paszternák Tamás gazdasági vezető is. Édes aszalt gyümölcsből és mézből ők maguk is elkészítették a saját „micvabefőttjüket”, amely díszes üvegbe került, így a ros hásánái ünnepi asztal dísze lehetett. 

A Rumbi Tanház lassan fél éve jelen van a Mazsihisz életében: vasárnaponként 4-13 éves gyerekeknek nyújt színvonalas szórakozást, tanulást és közösségi programot a Rumbach Zsinagógában. Mint Rapi Legény Zsuzsanna elmondta: „túlvagyunk már egy balatonfüredi sábátonon, toleranciafocin, és hatalmas lelkesedéssel várjuk az 5784-es évben is a Rumbi Kátán (kiscsoport) és Rumbi Gádol (nagycsoport) gyerekeket”.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Egy állam, két állam? 
Zsidó világ
Széder este a Bethlen téren
2024. Április 26. / 11:39

Széder este a Bethlen téren

Élet + forma
Egy százalékos adófelajánlás: célegyenesbe fordultunk!