A Mazsihisz elnöke a WJC vezetőinek tanácskozásán Vatikánvárosban

2022. November 21. / 11:48


A Mazsihisz elnöke a WJC vezetőinek tanácskozásán Vatikánvárosban

Történelmi jelentőségű, hogy zsidó szervezetek vezetői a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) szervezésében most először gyűlnek össze a pápai államban, hogy megvitassák a vallások közötti párbeszéd jelentőségét. Magyarországot a ma kezdődő, kétnapos vatikáni tanácskozáson Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a WJC alelnöke képviseli.

heisler-zsvk-kép.jpg

World Jewish Congress (WJC) ügyvezető testülete (Ecexutive Comittee) a soron következő ülését ma és holnap tartja, méghozzá különleges helyszínen: a római Vatikánvárosban. Mint a WJC a tanácskozásról előzetesen megfogalmazta: a Zsidó Világkongresszus a II. Vatikáni Zsinat óta prioritásnak tartja a zsidóság és a katolikus egyház közötti jobb kapcsolatok kialakítását, amihez a WJC is nagyban hozzájárul annak érdekében, hogy csökkenjenek a vallások és eltérő vallású népek közötti nézeteltérések és konfliktusok.

A WJC új fejezetet kíván nyitni a zsidóság és a katolikusok kapcsolatában szerte a világon, a  Zsidó Világkongresszus vezetése éppen ezért döntött úgy, hogy az ügyvezető testület ülését a Vatikánvárosban tartja meg. A résztvevők ezáltal nemcsak a WJC napirendjén lévő ügyeket fogja megvitatni, hanem eszmecserét kíván folytatni katolikus egyházi vezetőkkel is.

A kétnapos tanácskozáson Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a WJC  alelnöke képviseli, a találkozót Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke vezeti. 

(Címlapkép: Ronald S. Lauder. Fotó: Shahar Azran – WJC)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek