A Dohány és a Frankel zsinagóga is visszautasította a Civil Alaptól elnyert támogatást

2014. Február 05. / 11:34


A Dohány és a Frankel zsinagóga is visszautasította a Civil Alaptól elnyert támogatást

MAZSIHISZ


A Frankel Zsinagóga Alapítvány és a Dohány Zsinagógáért Alapítvány visszautasítja a Magyar Holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására a Civil Alaptól elnyert pályázati támogatást. Alábbiakban a két alapítvány közleményét olvashatják.


A Frankel Zsinagóga Alapítvány közleménye

A Frankel Zsinagóga Alapítvány egyetértésben a Frankel zsinagóga közösségével nem kívánja felhasználni azt az anyagi támogatást, melyet a Magyar Kormány Civil Alapjától nyílt pályázat során a vészkorszak hetvenedik évfordulójának megemlékezési rendezvényeire nyert.

Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, nyilas írók tananyagba való elhelyezése, tömeggyilkosságok idegenrendészeti intézkedésként való beállítása, és még számos kormányzati megnyilatkozás, ezzel egyidejűleg a tömeggyilkosságok áldozataira történő megemlékezések támogatása nem fér össze egymással és a becsületes gondolkodásmód kívánalmaival.

Megemlékezéseinket természetesen megtartjuk, de ehhez nem kívánunk támogatást felhasználni egy olyan kormánytól, melynek köpönyegforgató viselkedése megbotránkozást vált ki a magyarországi zsidóság túlnyomó többségéből és a demokratikus nemzetközi közösségből is.

A Dohány utcai Zsinagógáért közleménye

A Dohány utcai Zsinagógáért Alapítvány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékévre kiírt Civil Pályázati Alapból 20 millió forintot nyert a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára ahol 2500 gettóban elpusztult zsidó hittestvérünk nyugszik.

Az Alapítvány úgy döntött, hogy a kialakult helyzetben a megítélt támogatást nem fogadja el, illetve azt visszautasítja. A temetőkert rendbehozatalának megvalósításáról az Alapítvány nem mond le, azt más forrásból biztosítva kívánják megvalósítani.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek