Üres kézzel és könnyes szemmel egy gyerek sem ment haza

2019. Február 25. / 13:11


Üres kézzel és könnyes szemmel egy gyerek sem ment haza

Szerző: Kácsor Zsolt

Négy fővárosi és két debreceni csapatban összesen tizenkét diák mérkőzött meg egymással az Országos Zsidó Zenei Vetélkedőn, amelynek döntőjét és ünnepélyes eredményhirdetését tegnap rendezték meg Budapesten. Első helyen a Scheiber Iskola két negyedikes tanulója – Ivanics Bence és Orbán Izsák – végzett.


Nógrádi Gergő az imént miért hívott téged kis zsenikémnek?

Ivanics Bence: Mert én vagyok a legjobb tanuló az osztályban. Meg a csapattársam. 

Orbán Izsák: Szóval mi ketten!

Akkor nektek nem volt nehéz a vetélkedő. Melyik volt a legnehezebb kérdés?

Orbán Izsák: Annál a kérdésnél megakadtunk, hogy ki volt Jehudi Mehudin, illetve Menuhin.

Az eredményhirdetésnél viszont csak kiderült, hogy nem erőművész. 

Ivanics Bence: Persze, mert hegedűművész volt! 

És melyik volt a legkönnyebb kérdés?

Orbán Izsák: Hogy kicsoda a zsidó pap.

És kicsoda?!

Ivanics Bence, Orbán Izsák: (hitetlenkedve néznek) Hát a rabbi, hahahaha!

Ez a kis párbeszéd az Országos Zsidó Zenei Vetélkedőn hangzott el, és azért idéztem föl még a nevetést is, mert a szóban forgó tíz éves fiatalemberek olyan vidáman végignevették az eredményhirdetést, mintha csöppet sem izgultak volna. Pedig bizonyosan izgulhattak, más kérdés, hogy nem nagyon volt miért: szoros versenyben ugyan, de a vetélkedőt ők nyerték meg. A budapesti Scheiber Sándor iskola 4/a osztályába járó fiúk összesen 90 ezer forintot nyertek, de hadd tegyem hozzá gyorsan: ezen a versenyen bebizonyosodott, hogy „ mindenki nyertes, aki rajtvonalhoz áll”. Ugyanis a már említett főkántor, Nógrádi Gergely ötlete nyomán módosult a díjazás rendszere: eredetileg az első helyezett 150 ezer, a második 100 ezer, a harmadik helyezett csapat pedig 50 ezer forintot vihetett volna haza. Nógrádi azonban azt mondta: innen üres kézzel és könnyes szemmel egy gyerek sem mehet haza, úgyhogy elosztották a pénzdíjakat: a két ötödik csapat is 25-25 ezer forintos díjjal lett gazdagabb.

Míg a zsűri összeszámolta a pontokat, a diákok a Mazsihisz székházából átsétáltak a szövetség fenntartásában működő Zsidó Múzeum és Levéltárba. Itt Dancz Vera múzeumpedagógus vezetésével ismerkedtek az intézmény érdekességeivel, ami vélhetően a debreceni diákoknak tartogatott nagyobb meglepetéseket: hiszen ők először jártak itt.

A vetélkedőt egyébként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hirdette meg 3. és 4. osztályos általános iskolai tanulókból álló, kétfős csapatok számára. A vetélkedés témája az általános iskolák első három évfolyamának készült hittankönyvek anyaga volt, amelyet Róna Tamás főrabbi és Nógrádi Gergely főkántor írt. Az egyik debreceni csapat felkészítő tanára, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár könyvtárosa, Czeglédi Erika érdeklődésemre meg is jegyezte: e három kötetes munka nélkül nem sok esélyük lett volna a felkészülésre, hiszen a két cívisvárosi csapat tagjai nem zsidó kötődésűek. Még a helyi zsinagógában is a közelmúltban jártak először, éppen a versenyre való felkészülés jegyében. Annak ellenére, hogy nem kaptak eddig semmilyen zsidó vallási képzést, a debreceni gyerekek is kimagaslóan szerepeltek: az egyik csapat (Kurcsics Máté és Nagy Pál) ötödik, míg a másik (Fejes Bálint és Nagy-Szendrey Noel) a második helyen végzett.

A Scheiber iskolából Tóth Andrea judaisztika tanár azt mondta, hogy nem csak a gyerekek, de az ő számára is öröm ez a verseny, ugyanis ilyen zsidó vetélkedő lassan tíz éve nem volt, pedig szükség lenne rá. Ez előbbre viszi a judaisztika tanulást és okatatást, a gyerekek pedig motiváltabbak lesznek. A szintén scheiberes Gonda Judit hozzátette: nagy feszültség munkált a gyerekekben, hiszen nem kényszeredetten készültek a megmérettetésre, hanem valódi izgalommal és lelkesedéssel. S ebben nem csak a komoly díjazás játszott szerepet – hiszen volt olyan diák a Scheiberből, aki előzőleg azt mondta: a nyereményét jótékony, közösségi célra ajánlja föl.

Az óriási drukk érződött az eredményhirdetésen is, de szerencsére Nógrádi főkántor  frenetikus humorral és oldottsággal vezette le a rendezvényt. Elöljáróban elmondta, hogy mindenki fantasztikusan fölkészült volt, de becsúsztak apróbb hibák. Fölhívta a figyelmet arra, hogy Jehudi Menuhin nem erőművész volt, a minjen nem kórus, a kóser nem olyan állatot jelent, amelyik nem eszik húst, s habár tagadhatatlanul E betűvel kezdődik mindkét név, ám purim ünnepén nem Erzsébetre, hanem Eszterre emlékezünk. Ezeket azonban csak a vicc kedvéért hangsúlyozta ki, ezek a gyerekek ugyanis tényleg kimagasló eredményt produkálnak, ráadásul nem csak ezen a versenyen. Az egyik első helyezettről, Orbán Izsákról megtudtam, hogy tíz éves, de már önállóan zongorázik, zenét szerez, sőt, könyvet ír. Mondta is az apukája, hogy vigyázzak, jön a konkurencia. Amire csak annyit mondtam: hála az égnek, éppen ideje volt.

Budapest, Scheiber Sándor Iskola

3/a osztályBán Hanna, Ejalu Alisa (4. hely – 40 ezer forint); Knap Sugár Dávid, Szilágyi Sámuel (megosztott 5. hely – 25 ezer forint, osztályfőnökök: Magos Renáta és Papik Eszter)

4/a osztályIvanics Bence, Orbán Izsák (1. hely – 90 ezer forint, osztályfőnökök: Bauer Zita és Gonda Judit)

4/ b osztályLevendovics Benjámin, Töller Sámuel (3. hely – 50 ezer forint, osztályfőnök: Kiss Anikó; felkészítő judaisztika tanár: Tóth Andrea)

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár csapataKurcsics Máté, Nagy Pál (megosztott 5. hely – 25 ezer forint, felkészítő tanár: Czeglédi Erika)

A debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola csapatFejes Bálint, Nagy-Szendrey Noel (2. hely – 70 ezer forint, felkészítő tanár: Sebestyén Mária)

A versenyről készült fotóalbumot ide kattintva tekinthetik meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mit kínál a Gólem Színház áprilisra?
2024. Április 02. / 10:03

Mit kínál a Gólem Színház áprilisra?

Megemlékezések
Launch of the Year of Remembrance
2024. Április 05. / 10:29

Launch of the Year of Remembrance

Zsidó világ
Darvas főrabbi: Hol lakik bennünk a Jóisten?