Tovább folytatódnak a Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagóga koncertjei

2020. Augusztus 19. / 15:16


Tovább folytatódnak a Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagóga koncertjei

A világhírű zenekar augusztus 23-án a Nagykanizsai, augusztus 24-én a Bonyhádi majd augusztus 25-én a Mátészalkai Zsinagógában ad ingyenes koncertet délután 5 órától. A hangversenyeken Max Bruch és Jean Francaix művei csendülnek majd fel. A hangversenyeken való részvétel regisztráció köteles, amelyet IDE kattintva lehet megtenni.

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezetünk be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélünk, hogy új kapcsolatot teremtsünk, és egységet alkotva egymásra találjunk a közönséggel. Közösségi Heteink keretében 2014 nyara óta koncertezünk elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Különösen fontos élmény volt számunkra a bonyhádi, a karcagi és az apostagi hangverseny. Célunk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el.

Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.”

A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös rendezvénye.

További részletek / IDE KATTINTVA

A Zsinagógakoncertek platina fokozatú támogatója:
Art Mentor Foundation Lucern

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek