Primo Levi auschwitzi memoárjából készült olasz előadás vendégszerepel Kolozsváron

2019. Február 26. / 13:36


Primo Levi auschwitzi memoárjából készült olasz előadás vendégszerepel Kolozsváron

A száz éve született Primo Levi olasz zsidó kémikus, író auschwitzi koncentrációs táborban eltöltött évéről írt regényét adaptálta színpadra Giovanni Calò rendező. A romániai Olasz Kulturális Intézet társszervezésében, a bukaresti olasz nagykövetség, valamint Izrael bukaresti nagykövetsége támogatásával március 5-én, kedden 20 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében vendégszerepel az olasz nyelvű, román feliratozással látható Primo című előadás.


Primo Levi életben maradt az auschwitzi koncentrációs táborban, hogy mesélhessen, mert amit tapasztalt, azt nem lehet, nem szabad elfelejteni. Történetének mély irodalmi értéke, könnyed, de ugyanakkor intenzív nyelvezete útmutatóul szolgált. 

Jacob OldenJacob OldenFotó: Matteo AbatiTeatro del Lido

Párbeszédei erős színházi nyelvet képviselnek, személyleírásai nagyban segítik a színészi munkát. „Arra törekedtünk, hogy a lehető legközvetlenebb és ugyanakkor fokozott hangulatban meséljük el a történetét, így segítve a nézőt azonosulni Levi és eltűnt társainak tapasztalásaival. Bizonyságtételét racionális ámulattal, egyszerűséggel és lehetőség szerint könnyedséggel próbáljuk bemutatni. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a kegyetlenségen túl, fokozottan figyeljünk a hétköznapi élet momentumaira, a lazítás, az álmodozás pillanataira. Mindeközben igyekeztünk eme kegyetlenségtől megsemmisült, az életben maradásért küzdő, az állandó konfliktusok által felemésztett szereplők emberi mivoltát megőrizni” – vallja Giovanni Calò rendező. (Forrás: maszol.ro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Sajnos kikapott az izraeli futballválogatott Budapesten
Izrael
A teljes gázai övezetben folyik a harc
2024. Április 01. / 17:24

A teljes gázai övezetben folyik a harc