Megjelent a Helen Mirren főszereplésével készült Golda Meir-életrajzi film első előzetese

2023. Február 20. / 16:52


Megjelent a Helen Mirren főszereplésével készült Golda Meir-életrajzi film első előzetese

Az Oscar-díjas színésznő egy kétperces előzetesben szinte megszólalásig hasonlít a néhai izraeli miniszterelnökhöz. A rövid előzeteseben Helen Mirren, mint Golda Meir éppen Anvar Szadat egyiptomi elnökről beszélget Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterrel, akit Liev Schreiber alakít.

A Golda Meirről szóló, Helen Mirren brit színésznő főszereplésével készült életrajzi film első felvételeit a hétfői berlini filmfesztiválon tartandó világpremier előtt mutatták be a múlt pénteken. 

HELEN MIRREN Golda Meir szerepébenHELEN MIRREN Golda Meir szerepébenFotó: Jasper Wolf / The Jerusalem Post

A közel kétperces előzetesben az Oscar-díjas színész az 1973-as jom kippuri háború alatt kemény döntésekre kényszerülő Izrael ezidáig egyetlen miniszterelnök-asszonya szerepében látható, amint egy érzelmekkel teli telefonbeszélgetést folytat az akkori amerikai külügyminiszterrel, Henry Kissingerrel, akit Liev Schreiber amerikai színész alakít.

A film Nicholas Martin forgatókönyve alapján készült, rendezője pedig Guy Nattiv izraeli filmrendező, aki 2019-ben Oscar-díjat nyert a „Skin” című rövidfilmjével.

„Mint olyan valaki, aki úgy nőtt fel, hogy Golda egy hősi mítosz, szinte emberfeletti lény, és mint a Közel-Kelet történetének egyetlen női miniszterelnöke, szeretném megmutatni a nézőknek ahogyan Helen a lélek, a bölcsesség, a humor és a bátorság ragyogó tulajdonságait tája elének a filmvásznon Golda karakterében” – mondta Nattiv a Deadline-nak Guy Nattiv. Hozzátette, hogy Meir története az ő értelmezésében egy tragikus történet”

„Golda rosszkor volt rossz helyen, egy olyan országot vezetett, amely a katasztrófa szélén állt. Ez még ma is hatalmas traumának számít az izraeliek számára. A filmünk mélyen belemerül ebbe a tragédiába” - mondta a rendező.

A 77 éves Mirren azonban – aki felismerhetetlen a képernyőn történő átalakulása miatt – egy mítoszt alakít valóságos emberré – tette hozzá.

„Hús-vér emberré változtatja őt, megragadva azt a lehetetlen helyzetet, amellyel Golda szembesült, miközben titokban rákellenes kezeléseket is kapott” – jegyezte meg Nattiv.

Elmondása szerint az előzetes Meir életének legnehezebb napjait mutatja be. A filmben szerepel még Rami Heuberger izraeli színész, aki Moshe Dayan egykori védelmi minisztert alakítja, és Lior Ashkenazi, aki az akkori katonai vezérkari főnököt, David Elazart játssza.

A filmet – amelyben nemcsak a politika és a diplomácia, de maga a háború is fontos szerepet kap – hétfőn este mutatják be Berlinálén, moziforgalmazásba pedig a nyár végén, augusztus 25-én kerül.

A Ynetnews írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek