Különleges Mahler-est a Rumbach-ban

2022. November 28. / 16:04


Különleges Mahler-est a Rumbach-ban

Csodálatos koncertet adott a Metrum Ensemble zenekar Erzsébetváros önkormányzata, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Gozsdu Udvar támogatásával a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő zenekar Gustav Mahler: Dal a Földről című művét adta elő nagy sikerrel.

Telt házas hangversenyt adott a Metrum Ensemble zenekar a Rumbach-ban, ahol Gustav Mahler: Dal a Földről (Das Lied von der Erde) című, hat tételes műve hangzott el.

Szűcs Balázs, Erzsébetváros kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a köszöntőjében azt mondta: nemcsak azért különleges a mostani koncert, mert a világ egyik legszebb zsinagógája adhat otthont a hangversenynek, hanem azért is, mert a Metrum Ensemble együttes a fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli Gustav Mahler Dal a Földről című remekművével. Hozzátette: az önkormányzat számára mindig nagy öröm a Metrum Ensemble-lal való együttműködés, és most örömet jelent az is, hogy a tizedik születésnap megünnepléséhez Erzsébetváros hozzájárulhatott. 

Szűcs_Balázs_Rumbach.jpgSzűcs Balázs alpolgármester

Elvégre köztudott – folytatta Szűcs Balázs –, hogy manapság egy klasszikus zenéket játszó zenekarnak milyen óriási erőfeszítés a megmaradás, a talpon maradás, a tizedik évforduló tehát azt jelzi, hogy a Metrum Ensemble nagyszerűen végzi a művészi munkát, továbbá erre a művészi munkára igény is van. Az alpolgármester elmondta: a mostani estet nemcsak Erzsébetváros önkormányzata támogatta, hanem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Gozsdu Udvar is, s ezért a támogatásért a kerülettől köszönet jár mind a Mazsihisz vezetésének, mind a Gozsdu Udvar tulajdonosának. 

Szűcs Balázs a beszédét azzal zárta: Mahler személyes tragédiákat szenvedett el, amikor a Dal a Földről című remekművét írta, s ha körülnézünk a világban, akkor sajnos jelenleg is személyes és globális tragédiák tanúi lehetünk – ugyanakkor ő bízik benne, hogy a művészet és a zene közvetítő ereje által az egymástól látszólag távol lévő emberek közelebb kerülnek egymáshoz.

Kiss_Heni.jpgKiss Henriett, a ház igazgatója köszönti a vendégeket

Köszöntötte a közönséget Kiss Henriett, a Rumbach vezetője is, aki a beszédét a Dal a Földről című mű keletkezésének esztendejére, az 1907-es évre fűzte föl. Mint mondta, 1907-ben adták a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületét, Kipling irodalmi Nobel-díjat kapott, továbbá csodálatos emberek születésének éve ez, olyan embereké, akik magát a reményt testesítik meg. 

Balczó.jpgBalczó Péter (tenor)

1907-ben született Ferencsik János, Ránki György, Dsida Jenő, Frida Kahlo, valamint Ámos Imre. Ebben a reményekkel teli évben érte tragédiák sora Mahlert, aki azonban élete e sötét időszakában talált rá A kínai fuvola című verseskötetre, amelyből aztán a Dal a Földről című műve megszületett. Ez azt üzeni nekünk – mondta Kiss Henriett –, hogy a sötétségből mindig van kiút, és a reményvesztettség olykor csodálatos remekművek megszületését teszi lehetővé.

Mahler az említett művét két szólista énekesre írta, ezen az estén a tenorszólamot Balczó Péter, a baritont Kéringer László énekelte. Fellépett: Stankowsky Eszter és Haruka Nagao – hegedű; Koppán Kata – brácsa; Rózsa Richárd – cselló; Puporka Jenő – nagybőgő; Robotka Bertalan – zongora; Forgó Benjámin – harmónium, cseleszta; Rákóczy Anna – fuvolák; Salvi Nóra – oboa; Gáspár Benedek – szaxofon; Hegyi Norbert – klarinétok; Jankó Attila – fagott; Szabó Aranka – kürt;  Tóth Benedek – ütőhangszerek. Vezényelt Rozmán Lajos művészeti vezető.

Kéringer.jpgKéringer László (bariton)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek