Kezdődjék klezmerrel az újév!

2019. Január 02. / 19:27


Kezdődjék klezmerrel az újév!

Hazánk egyik legszebb művészeti létesítményében az ország egyik legjobb klezmer zenekara: a Sabbathsong Klezmer Band az Uránia Nemzeti Filmszínházban Oláh Gergővel ad koncertet január 3-án, csütörtök este 7 órától.

sabbathsong_ujev.jpg
A közép-kelet-európai zsidó hangszeres népzenéből és a Dávid király zsoltáraiból egyaránt merítő Sabbathsong Klezmer Band alkalmat teremt arra, hogy remekül kezdődjék a 2019-es év: a huszonegy éves zenekar a pesti Uránia Nemzeti Filmszínházban lép föl január 3-án, csütörtök este 7 órától.

A Masa Tamás által vezetett banda az előadásaira rendszeresen hív vendégművészeket: míg a tavalyi Zsidó Kulturális Fesztiválon Nyári Károllyal léptek föl a Dohány zsinagógában, ezúttal Oláh Gergő lesz a sztárvendégük. A fiatal Nógrád megyei énekest az egyik kereskedelmi televízió dalversenyének győzteseként ismerte meg a közönség.

Ami a Sabbathsong Klezmer Bandet illeti: ezt a zenekart aligha kell részletesen bemutatni a közönségnek, hiszen az elmúlt két évtizedben a zsidó zenei élet meghatározó együttesévé nőtte ki magát. Masa Tamás annak idején Raj Tamás rabbi biztatására kezdte maga köré gyűjteni muzsikus barátait, mert a rabbi egy alkalmi előadásukat meghallgatva azt mondta neki: ez a zene szívből jön, és érdemes lenne belőle hanglemezt készíteni.

Elhíresült mottójuk az, hogy „Több mint klezmer”. Ennek az a magyarázata, hogy a Sabbathsong Klezmer Band tagjai szerint a zsidóság és kereszténység között, de a zsidó–keresztény értékrenddel szemben is vannak olyan mesterséges válaszfalak és előítéletek, amelyeket le kell rombolniuk. Ez az oka annak, hogy gyakran lépnek föl a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölet ellen szervezett rendezvényeken. Ugyanakkor fontosnak tartják az Izrael melletti kiállásukat azzal hangsúlyozni, hogy Jeruzsálemet tartják az ország egy és oszthatatlan fővárosának.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek