Izraeli Oscar-díj: szép mentés Hollywoodban

2019. Február 25. / 15:20


Izraeli Oscar-díj: szép mentés Hollywoodban

A beharangozók azt sejtették, idén elmarad a díjeső a zsidók részére Hollywoodban és ezúttal nem a gála lesz a Jom Kipur utáni legnagyobb zsidó ünnep. De azért volt minek örülni azoknak, akik imádnak büszkék lenni zsidó felebarátaikra. A rövidfilmek Oscarját például haza lehet vinni Izraelbe.


Guy Nattiv Skin című rövidfilmje hozta el az Oscart Izraelnek a ma hajnali díjkiosztón, amely az etnikai feszültségekről szól. A díjátadón arról beszélt, hogy a gyűlölet ma is erős Amerikában és Európában, a film ezért is aktuális, miközben elsősorban holokauszt-túlélő nagyszülei emléke ihlette.

A rendező szólt Izraelről is a díjátadón, ahonnan öt éve költözött el, Izraelhez fűződő kötődése azonban erős, a filmet „félig izraeli”-nek nevezte és héberül köszönt el beszéde végén. „Lájlá tov, Jiszráel”, jó éjt, Izrael.

Reuven Rivlin köztársasági elnök jelezte gratulációjában, hogy az elismerés természetesen az alkotók személyes teljesítményének szól, de egész Izrael büszke rá ugyanakkor. „Büszke vagyok rá, hogy izraeli vagyok. Mázel tov” – írta bejegyzésében az elnök.

A kormány miniszterei és más képviselők is nyilvánosan gratuláltak a viszonylag váratlan Oscar-díjhoz.

A részben zsidó témájú BlackKlansmen, amelyik egy zsidó és egy fekete rendőr közös beépülését meséli el a Ku Klux Klanba, szintén Oscar-díjat kapott. 

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek